公屋真係咁好,點解要買樓同租樓

989 回覆
566 Like 90 Dislike
依家講緊新公屋 你扯你屋企出黎講做咩
舉個例子?
長沙灣邨
職業係兒子定女兒?
華廈邨
東匯邨
牛頭角下邨
鯉魚門邨
油麗邨
彩福
彩德
安達
安泰
長沙灣村
榮昌
海盈
麗翠苑(部份)
啟晴

wiki搵既 有大過400呎單位 入伙期有一日係掂到2010都計
係曬上面

我懶得google
邊個一出就地鐵
話我知
成個長沙灣邨 大過400呎既單位 應該佔1/10左右
大概140個咁大把
請問仲有無多一個例子
其實香港公屋質素係好多好過私樓
已經唔係基本,而係中高質素
不過我認為非健康
1990年前,公屋普遍質素差,所以搵到錢的,個個都唔想住公屋,想住私樓。公屋撚個個都努力,賺錢,想脫公屋。
1995後,就改變左整個故事。公屋質素大幅提升。私樓仲存留大量舊屋。加上新公屋動工量遠多於新私樓。令公屋質素上升速度高於私樓很多。年輕人寧願向下流,拿公屋,都唔想賺大錢益地產商。
整個香港房屋制度變到好畸形。

我反而鐘意大陸,大陸經濟房,唔係要你窮,而係你冇樓就申請得。質素唔差,但好細,比起香港的要你夠窮先申請得更合理。新加坡就9成居屋,也合理。香港最畸形,因為香港公屋已經遠遠拋離廉租屋質素,香港公屋係中產質素,但要住又要你夠窮,好諷刺。
冇錯
精神病院都唔係人人有資格住。
仲有冇得揀病房,只能被派病房。
派到正或者average病房就正

巴打停留在1970年代?
秒殺
師兄搬龍門速度驚人!
公屋係中產質素都講得出......有啲公屋地點係好方便,但點同中產屋苑鬥呀⋯⋯淨係門面嘢,大堂走廊都輸十條街啦
1995 年發生咗啲乜嘢事令公屋質素大升
太古城,美孚新村,黃埔花園算唔算中產屋苑

算的話,一定有得鬥
政府決心改善公屋質素
你間屋淨係得Lobby ?
我自己就睇衛生和新淨程度。
你間屋舊,點都輸。
左面就正正係1970年代公屋黎
那些咪係我講要努力脫離公屋年代

右邊根本就係2000年代公屋質素
我幾個親戚都係住公屋,係呢個質素
咁係咪公屋新啲代表威啲
咪又係公屋
代表你排係佢後面抽到公屋既分別咋嘛
你又知人地間屋一定舊
講緊5年樓齡內 大把盤
黎緊又有一堆啟德樓盤
唔係,係講緊新公屋係中產私樓質素
啟德全部新樓黎
冇得比
我講緊係新公屋完勝傳統私樓
如黃埔花園之類那些
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞