公屋真係咁好,點解要買樓同租樓

989 回覆
566 Like 90 Dislike
外人唔泊得咩?
因為公屋一堆精神病 窮鬼 廢老
雖然咁講好衰但依個係事實
以我既保守假設
2.5m資產 一個3人家庭計
連中產偏低都稱唔上

「香港(成人)平均財富雖然較去年倒退0.6%至382萬元,但香港仍繼續成為全球第二富有的經濟體,僅次於瑞士」、「另外,香港的高淨值人士(780萬元以上)及超高淨值人士(3.9億元以上)分別有51.6萬人及3,103人。」

2019年
入息上限都係得啖笑
跟佢條數成家餓死曬
好多都係造數師
不過而班買唔起私樓又無物業
唔通真係租成世
有個同事養三件仲養埋架車
最近派公屋啦
過4倍原來就係好多
2人家庭過175萬資產就無資產住公屋,都叫富
d 仔女出世就注定同凱婷馬車係老死
我無話公屋平均生活質素好過私樓
只不過見有人講到住公屋就窮撚地底泥
先講下公屋都有公屋富戶既
其實個隱藏問題係問緊你
「公屋富戶」究竟係咪「富戶」

唔係同緊你咬文嚼字
原來要當一千幾百萬散字先可以當有錢私樓仔
公屋只要有一千萬資產就係人上人
有BNO就無公屋
「好易」同「有」係唔同

上面個報告仲有提及
51.1萬人 佢地資產中位數係1630萬

=25.5萬人 身家多於1630萬
佔香港人口3.4%

「有」唔係富豪
「好易」我覺得叫有錢人啦,富豪再高級d
同意最多咪叫有錢人,依家香港地無幾十億身家都唔可以叫富豪啦
咁淨講「富戶」 我覺得住半山別墅先算囉
不過呢個字都無特定standard
個個唔同睇法 你問我都無意思
講咁多有邊個有私樓住想住公屋
問題係樓價太貴
得。老細車都有可能
當大把人頭痛緊點首置 大把係有幾大把 數據呢
上面我都有講 依家每季新造按揭既供款與入息比例都係35%左右,原來咁就代表好多人煩緊首置
咁大把公屋仔其實連頭痛既資格都無
係啊
真係住半山個d 有錢人先可以叫「富戶」
富本身就係咁解啊嘛

咁就唔好再成日提住 公屋有「富戶」
依d咁尷尬既說法啦

因為依種「富戶」 連中產都只係啱啱好掂到條界
因為富有同窮只係比較既詞語 好似長短咁
公屋富戶呢個名都唔係我改出黎
3人家庭有250萬資產 其實最多咪只可以叫小康
但係公屋就叫富戶
其實已經說明左一切
識人住市區公屋 地鐵站上面 落地鐵站口要30秒 真係無敵
月租2千幾 3百幾呎 未到400

市值應該最少7倍

佢搵一個月平均6,7萬 應該交緊倍半租
鄰居質素(好多廢老),保安問題(公屋好易俾陌生人出出入入)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞