公屋真係咁好,點解要買樓同租樓

989 回覆
566 Like 90 Dislike
大廈外觀、大堂同埋會所靚都幾緊要,始終你自己多多錢都唔可能裝修埋啲公共地方,自己經過都行得舒服啲啦

同埋人哋問起你住邊,住私樓點都易啲講出口啦,唔洗左閃右避
有人話唔想住外型靚、入面裝修又好既私樓咩?

只不過窮人黎講,住新公屋總好過供樓供到月月清 負債纍累
如果好有錢嘅話緊係去買私樓咁但係就係冇錢吖嘛
唔明點解呢d post會變月經
你話私樓住豪宅就緊係無得比
有啲私樓150-300呎真係曬氣
住大啲已經800萬起跳 供成2-30年 供樓供到成世人慳住慳住真係得啖笑
所以真係唔好怪私樓仔買外賣唔比tips
公屋好撚多白卡
剩係無咁多閒雜人等自出自入屋苑已經差好遠
無人問過我住邊 結婚後少同朋友聚會
你估我唔想申請咩
住左咁多年私樓,甚少用會所設施,可能因為我唔做運動啦。閱讀室,不如係自己房。最多係以前讀書考試用過自修室囉。住公屋係d公家地方污糟d,自己屋入面,有錢都可以靚裝修。
供樓供到月月清既話 壓測過到先講
住靚屋但每個月死慳死抵 帶飯食垃圾 迫巴士

住公屋 揸車出入 餐餐食飯唔洗就住就住
租屋咁平咪玩下車囉
其實連登仔心態都幾痴線
住公屋已經慘 一旦苦中作樂唔覺意講起公屋少數嘅好處
連登仔都覺得不能接受係都要人哋覺得自己賤過地底泥 佢哋先覺得心安
呢種風氣真係好奇怪
其實你求其有份要報稅既工都無得申請大把人為左拎公屋做長散

買樓果班唔比較 各有各好 租果班如果有得簡多數都係簡公屋
點解要住公屋?
夠平囉 多鄰居 住得舒服
我無糖 可以問隔離借
我想打牌 可以搵你
o靚仔你打唔打呀 唔夠腳丫
黎啦喂
打牌丫 打丫
我食你 你食我 點呀
你見過冷巷開台未,你見過公屋痴線佬未呀
你話你住過公屋丫ma 你知唔知公屋間隔呀
講自己住私人樓住居屋丫ma 好巴閉呀 ?
你知唔知我都好想住架
你知唔知我收入唔多,比唔起首期
你知唔知儲好耐都係得過吉
話俾你聽我唔想住公屋
我唔想住得咁差
但係我無辦法 無得返轉頭
係呀 每個人都想住好d 我都係
其實 住得好唔好 我理唔到咁多
但係我想話俾你聽 住開左 就無得返轉頭ga
私樓撚同公屋撚互片
公屋車場成日都好多靚車
到底係咪有好多隱形富戶住公屋
我個到會
但唔係拎黎吹奏既野
其實睇居住面積好d。

若果講住方面,大把私樓仔連自己一間房都無,又幾十年舊樓,咁同公屋撚又真係無乜分別。

但以資產黎講,私樓仔賣自住樓移民又好,乜都好,點都比公屋仔多d選擇既。
認真
由細到大住私樓
而家自己出黎住公屋 好似仲少左d麻撚煩人
係大堂 𨋢果d位唔知點解硬係有陣7味

利申 新公屋
咁邊幾類人會私樓?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞