公屋真係咁好,點解要買樓同租樓

989 回覆
566 Like 90 Dislike
我老表啱啱買五百幾萬私樓
旅行冇得去 電話冇得換 午餐都食少少就算更加唔好講食好野
反而住公屋嗰啲可以電話電腦話買就買 一年去四五次日本 一個禮拜日日食貴嘢
住村屋仲好啦

住村屋其實真係唔錯,你問我答
https://lih.kg/2066717
公屋同6百萬樓下私樓比環境可能優勝既
成日拎d供完樓無錢剩既人黎比
其實有幾多人會計到咁盡無鬆動錢去供樓
事實就係個個都爭
爭唔到先要買/租
繼續吹
供完樓就連飯都食唔起,你估銀行會借錢俾你?

唔敢去問銀行都自己上網睇下咩叫入息測試 壓力測試啦
唔生仔講真係無所謂 住得點衰點柒都係自己姐
如果有生仔有能力既話點會要佢行你條舊路由零開始
睇你住着邊度嘅啫,就算私樓都有分新舊同地段,地段好嘅公屋正過地段唔好嘅私樓多多聲啦,而且依家啲私樓全部都係納米樓,反而公屋仲大間,如果你要無視錢嘅問題,咁個個都住獨立屋啦,討論公屋定係買樓定係租,咁肯定就係冇錢先咁揀姐
白卡佬集中地
你就好啦
我果邊係連登仔所形容嘅典型公屋
成日有人鑽牆有人慘叫有支那細路周圍跑
仲有兩家人唔妥對方成日鬥嘈鬥大聲
有時仲會超大力砰門
嚇到我跳起
你清潔做得好就唔會有小強㗎啦
唔收? 你新年封利是幾錢呀
一毫子都同你計⋯⋯
佢地幻想個班供完樓就要食樹皮既 現實銀行都唔會俾佢上會
佢地以為搵2萬供一萬五會上到會
唔洗交管理費!唔洗比水電煤!仲要養埋老婆仔女,條數計計埋埋真係所剩無幾
冇吹 佢首期都係屋企借 同未婚妻一齊供 僅僅過到壓力測試 大家見到佢咁真係覺得慘
唔計有痴線鄰居,都算唔錯
係,漏左一樣。私樓仔溝女都易d

發覺好撚多公屋仔溝女個陣講到好撚大理想,最後咪又係向現實低頭,盞害左條女
不如擔心下自己申請到公屋個入息先啦

統計數字就係供款既人佔收入2成左右
有咩公屋同居屋似?
買樓會令你所剩無幾既話即係代表你唔應該買
得4百萬夠買架法拉利唔代表應該買
你訓係大堂?
大堂等lift就已經明曬。睇到D人就已經時刻提醒自己。屌你老母 你住公屋㗎!
過到壓測 供完樓人工仲有一半剩,實係午餐都食唔飽啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞