公屋真係咁好,點解要買樓同租樓

989 回覆
566 Like 90 Dislike
公屋入息上限淨係排個陣用
以前有同事特登轉part time減少入息
諗住排到先搵返份長工
追究肺炎責任,賠償死傷者損失,幫手用中性路線宣揚出去,人係唔會無緣無故咁中病毒同死去
佢地以為供個萬幾二萬蚊就會供到好辛苦
實質大把人扣完供款剩低既收入仲多過公屋撚多多聲
二人公屋富戶資產過174萬就要還公屋
住私樓既資產要過要粒數有幾易呀
尤其之前600萬只可以做8按,個個都係拎百幾萬上車
所以井底之蛙真係無得救
申請到我都住呀
申請唔到呀嘛
租又平,係鄰居質素差D
大堂乜柒個D算數啦,普通打工仔返屋企咪又係打個J就訓
個入息上限兩嘢就過咗
你估想㗎咩
食左公屋仔一半既入息上限
老左咪依家唔肯帶罩班公屋廢老囉
8,90年代香港黃金時期都上流唔到
有親戚兩公婆一個做生意 一個做判頭
住左好多年公屋近排先比屋署check到無得再住
跟住一人買左一間屋分開住 再幫埋個仔結婚上車
咁都唔叫富戶 我都無野好講
公屋只限買完租出去
你愛自己女朋友/老婆,你忍心睇到佢要住公屋?
咁究竟係攞黎放雜物定住啊?

係唔係呃 心中有數啦 有需要討論
話佢呃又好 識玩又好
總之就一定係自私撚啦
長輩係公務員既好多都鐘意玩規距拎盡福利
因為佢地成世人都已經慣左係咁
如果公屋冇入息上限
所以居屋第二市場好受歡迎,好多公屋仔(二代)好似我咁比上不足 比下有餘,又唔好彩抽唔中一手到資產限額爆時焗住買第二市場,仲要加埋白居二D人爭

利申:好彩抽中青富苑,唔駛食第二市場溢價
買左樓都要交管理費
管理費等於公屋月租
咁買樓定租公屋?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞