公屋真係咁好,點解要買樓同租樓

989 回覆
566 Like 90 Dislike
其實依個命題根本on9

比較2個同身家既人
一個住公屋 一個買樓供
咁梗係前者生活好d
因為政府補貼左啊嘛

但事實上 住私人樓 係普遍比住公屋既人有錢

用2個一樣身家既人比較根本唔公平
其實只係你窮je. 住私樓加有閒錢去旅行買手袋靚錶多的是。層樓供完閒閒地都已經有過千萬身家

做人唔好甘短視窮人思想,淨係諗而家無得旅行,諗埋跟住個五十年
仲要條女好似都幾港女下
令你老母
5m幾私樓 管理費 最多咪1k多dd
水100一個月
電煤加埋平均咪1000蚊一個月
問題係 連登班公屋仔以為買私樓個班係同佢地一個水平
你睇上面幾多都係到講供完樓點月月清,連飯都食唔飽
有錢人都係住公屋
私樓大把成份糧拎去供樓
全家都係咁講
但佢太唔想同老豆老母一齊住所以衝動左
佢仲有車
公屋有人情味
同看更打招呼就入得
私樓買個外賣都麻鳩煩 經幾次保安
講到香港好似好多公屋俾你地揀咁平均三人家庭都要排六年...有得住我都想住,問題係住屋需求係好迫切,唔想無了期咁等先要出去租樓同買樓

而且根本搵多小小都申請唔到公屋,唔係唔想申請,而係申請唔到...我都想申請公屋...

利申 已買樓
好簡單姐 公屋兩人家庭限額係19.5k
500萬樓做9成按都要41k先過到壓力測試,扣完供樓仲有24.5k
其實公屋租金係咪一個月千零蚊?我呢到管理費一個月要二千幾
無自制能力 就算住公屋咪一樣月月清
供樓起碼仲迫到佢依啲洗錢無自制能力既人儲錢
仲成日免你一個半個月租金,仲唔使交差餉地租
呢樣啱,有得申請都想住
個人認為大堂唔係好緊要
公屋有扣分制
你私樓遇藉個癲佬,玩到你賣樓都無聲出
同白卡佬一齊住,好有挑戰性
咁你比左咁大舊錢,無就搵笨啦
咁係佢自己充大頭要養車lo
下下攞極端例子講

你話住公屋係咪「大部分」或者接近半數人都可以餐餐食貴嘢 一年幾次日本
而住私樓就大部分/接近半數 lunch都食唔飽 電話無錢買
我又唔係幾信啊
格黎屋
落左差住一有違泊即抄,一次等於鋸扒一次價錢 450蚊yeah
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞