公屋真係咁好,點解要買樓同租樓

989 回覆
566 Like 90 Dislike
因為爆撚晒數 一排又要十幾年先可能有
公屋保安除左訓教同黑面仲識咩?
私樓保安見到我拎住幾袋野
即刻衝出黎幫我開門襟lift
個條友偏激姐

我講我自己
早餐:唔食
返工lunch :50
夜晚:每人100-250不等
會睇價錢

一個月total 出街食7000-10000左右2個人
因為抽唔到公屋囉
人人都想抽,唔通個個都抽到咩
你想講加人工呀麻,住私樓就唔會加人工咩
住得公屋人口密集程度有一定保證
放工返到樓下附近都勁多人
放假落去食野自然勁多人
我係內向仔諗起都覺得辛苦
唔識睇文? 上面個case一直講緊 最抆車邊買私樓同岩岩好上到公屋既二人家庭
因為有壓測扣完供款既私樓仔剩返既月入仲多過扣埋租金既公屋仔,所以公屋仔憑咩多啲錢去享受呀

供完層樓一定要俾個仔咩,無仔既可以賣樓去東南亞退休,又或是逆按揭
眼光唔好咁井底啦
當屋企係床位,天橋底真係冇得輸
咩房咩私人空間真係wfc
住私樓個啲全部都係乞衣黎
同一樣收入就一開始上車既門檻都過唔到啦
一份工起點申請到公屋既,同人地專業人士一出黎就爆左入息,一般黎講邊類人升職加人工快啲呀
仲未計依十年買樓,每年都升幾多萬

公屋仔同私屋仔之度嘅分別
1. 先賦地位
2. 教育
3. 家庭
4. 選擇權利

班公屋仔極左派,日日幻想公屋一人一個千呎海景
講到尾,因為兒童登多窮撚,沒有討論空間
你依個情況同「住公屋」有咩關係?

你講緊「申請公屋」定「呃公屋」?
新公屋大堂格局 同以前d居屋一樣架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞