公屋真係咁好,點解要買樓同租樓

989 回覆
566 Like 90 Dislike
咁你會唔會叫佢做「公屋富戶」呢
師兄,公屋租比盡2千蚊,領展場又係3k,加埋先5k
劏房都租唔到呀
供樓會有壓測應該唔會清光啊除非好大使再養仔女
最擔心份工唔穩陣姐
band3考第一同band1考第1 有得比咩
公屋最差嘅係鄰居,太多大陸人,比我都唔會想比自己小朋友群埋啲支那仔
當你full pay3間上車盤
俾到盡咪又2千個攪掂 有幾富呀
班私樓富户買間3房都唔止
有公屋就係贏在起跑線,幾千蚊咩都包。至於點解公屋西畀人歧視,係因為出面人哋畀成萬租金或者樓債都可以賺到錢,買到樓,有幾百萬身家,公屋嗰班反而又唔做投資又要怨天怨地,自然窮到下一代,呢D叫抵死。

完全理解唔到點解住公屋比咁少錢會窮。
佢地鬼知依樣咩
因為壓測供完樓剩低既錢仲高過公屋入息上限
如果佢係住緊公屋,會
「公屋富戶」既定義 政策上有寫明
2.5m資產 3人家庭應該屬於「公屋富戶」

你親戚當然可以稱自己「公屋富戶」,但擺係全香港睇, 屬於「富戶」嗎?

我係反駁緊你「咁都唔屬於富戶 我無嘢好講」
但band3考第一既人 係有資格入到band1囉
公屋 結構物料靚

私樓 裝修靚
輪到先得㗎on9
一個月幾千蚊租
抵diu 都爆
我再上面係打緊公屋富戶既
不過之後見佢回覆省略左 我都省略埋姐
咁佢咪係呃緊層公屋囉

下下講極端例子有咩用,你可唔可以話band3既學生 平均都讀書叻過band1學生呀
我就係有私樓,租左比人
自己住公屋(已買),點?
政府唔查
大把過入息啦
補唔補地價都係自己出錢買
啲鄰居好多都痴撚線,出出入入好似玩outlast咁
又多噪音,啲人成撚日鑽鑽鑽
原來好易咁拎得出一千幾百萬既就係富豪

花旗銀行發表香港千萬富翁調查報告2018,根據推算,香港擁有1,000萬港元或以上淨資產的千萬富翁再破記錄,達51.1萬人
唔計未成年個百幾二萬人,香港有50萬人有過千萬淨資產呀 富豪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞