公屋真係咁好,點解要買樓同租樓

989 回覆
566 Like 90 Dislike
其實去到三十歲,你結唔結婚,升唔升到職,將來收入如何,將來想點樣,應該要有個譜,跟住個譜去決定維持/下流去公屋,定儲首期上私樓/抽居屋,不過想一個人搬開住而又唔係太本事係香港係好難,因為一人樓價偏高,而一人公屋輪候時間又長以二十年計,所以一定要找對象結婚輪公屋或者認命同返家人住。(我所指唔係太本事係搵得萬幾蚊嘅人),唔係錯嘅,十隻手指有長短,既然制度係咁去適應佢。

利申:感情白痴,唯有痴阿媽住
呢d虛榮感黎姐 睇你自己點睇
公屋富户多d定私樓富户多d呀
淨係個居住環境又無會所已經輸左啦

利申: 供樓養埋車再輕鬆去幾次旅行 身邊大把私樓L都係咁上下
講到有得揀咁
出去每月交租15k
人工唔加儲唔到首期, 可以點
我唔係吹奏公屋
只係佢講公屋仔就買唔起食唔起貴野我覺得唔岩姐
根本正正常常打份工點會食唔起
私樓都有人死慳死抵咁上車啦 唔可以一概而論
你又講得岩呀不過d人點都想有一層
學連登仔話得公屋得天下
好過公屋有保安等於冇
呢個重點
都係既,夾係中間但當住好d囉
咁有d人買左又補左地價,都算係自己既
識玩一定係公屋照攞,另外再買層私樓
呢d係講彩數
係會有呢d感覺既努力
屋企家庭月收入多過十萬都唔叫自己富户
公屋L養架車去幾次旅行都叫富户 根本唔同層次有咩好講 供樓就無晒生活要幾眼界窄先講得出
唔排除有人好多死慳死抵先供得起樓
但更多既係供多一兩萬但對生活0影響既人
香港真係好L多有錢人 去買下新樓就知
連登真係好多公屋仔打飛機 拎緊政府資源
仲好意思笑9人供樓 冇錢搭車同比外賣tips
你班柒頭知唔知醜 你地有屋住係我哋納稅人比錢
你哋班柒頭寄生蟲同垃圾政府一樣搞到香港變成咁
咁事實大家想買,咪整低少少,大家都開心
公屋仔圍爐post
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞