公屋真係咁好,點解要買樓同租樓

989 回覆
566 Like 90 Dislike
岩呀
出面咁既環境,有時d人吐d口水落地,一野踩翻屋企都唔知
至少保安見到會問下check下。。。。。
西灣河嘉亨灣保安真係唔錯
成日都覺得供完樓冇得去旅行,睇得太多奇聞,大把人供完仲有閑錢
雖然租金係平 但我唔係幾鍾意樓下公園坐住晒啲廢老嘅感覺 又捉棋又聚晒喺度 就會覺得個環境好雜 咩人都有 而事實上 公屋真係咩人都入得 連唔准養狗 啲人都就咁拖住隻狗出出入入無人理 可想而知 管理員質素係點 更何況唔係住客嘅喺度出出入入 ... 而且個大堂 我讀中學嗰陣 會帶同學返屋企玩 佢哋見到會讚我屋企個大堂好靚 以前聽到真係幾開心 反而去啲住公屋嘅朋友屋企 個走廊呀大堂陰陰暗暗 令人好唔舒服 隔離左右又淨係閂埋鐵閘 唔閂門咁 住緊港島海邊私樓 要我住公屋 應該無咩可能
落地大玻璃,帶小朋友落公園仔玩,私樓就一班小朋友講英文,公屋係街童南亞種,仲間唔時有mk啊伯吐痰,仲有會所大堂冷氣,保安等等,公屋根本比唔到
咁我想問 你眼中私樓仔食開幾錢一餐呢?
返工食茶記多(因為鐘意食),平時食野唔洗睇價錢,有時食吓4位數既野
我講我,唔代表所有私樓仔
公屋最大問題係有資產上限
香港私樓同公屋=屎味香蕉同香蕉味屎

如果只求有個地方訓同有個地方扑野
其他時間番工出街旅行之類 我諗都唔錯既
但樓主假設有錢既話 咁又點會住公屋
可能連香港都唔係住外國
就算香港私樓都唔見特別好 除左獨立屋同復式大單位
出面同價錢住大舒適好多
淨係要同新移民住 我已經唔得
公屋多有錢人,高生活質素,一年去幾次旅行換下新手機
私樓窮鬼慳住洗,無生活,無得去旅行買野
信連燈
嗱嗱林申請換單位
海盈海麗個位置真係幾靚
唔知是咪有d 單位望到大海景
4m樓 我諗唔洗1k管理費
屯門置樂有好多

其實管理費條數真係有得計
無會所 2/30年私人樓 2-2.5蚊左右管理費
有d個幾都有
有會所就2.x-3.x
1000蚊點樣「咁少」

唔好下下攞新樓做標準啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞