公屋真係咁好,點解要買樓同租樓

989 回覆
566 Like 90 Dislike
私樓保安好忙
我樓下果個要幫人收件啦
送貨車仔、bb車出出入入要幫手
攞垃圾袋、借工具、租倉租車位攞form都問佢
試過爆水喉佢仲要上嚟幫收用吸水機吸水
俾貼士請飲茶都唔肯收
如果你個保安淨係涼冷氣瞓覺
咁係你管理公司有問題
我係外國一樣做到哩個價
交通又方便
香港無論公屋私樓都好垃圾
如果你冇樓,住公屋真係好舒服
主要係多左好多錢洗
自己搬出去住12k租先租到同公屋同樣大細既單位
分別真係唔大,只係塊牆新d同有煤氣熱水爐
租公屋俾2k租,每個月拎10k做零用提升生活質素
同租樓既生活質素真係差好遠
上面數都計埋你睇

公屋兩人家庭限額係19.5k
500萬樓做9成按都要41k先過到壓力測試,扣完供樓仲有24.5k

供樓月月清既,對有資格住公屋既咪一鳩樣甚至仲衰
下下都朋友朋友,眼光擴闊啲啦 就算近年樓價升到咁,金管局每季新增按揭既平均供款與入息比率都係35%左右渣
我個fd都係住康城 餐廳超市又冇乜 又淨係可以搭黨鐵 真係慘過食屎
唯一好可能係個view靚啲
咁單棟大廈個啲好多都好hea既
睇你同咩比較
有錢好景無咩budget上限既咁緊係買配套齊既私樓,果d一好過公屋

但如果成買埋d山卡啦既盤,咩雲匯嘉熙果堆,咁真係市區公屋好過
「真係咁好個個都爭住入去住」

實情真係個個爭住入 排隊排到死
我諗都係管理公司問題
6XX萬買層4X年樓齡5-6xx尺
樓下無會所,得個勁霉既商場仔
無配套
俾完供樓舊錢之後同公屋扣除租金後淨收入差唔多
扣埋生活開支,淨返既錢投資都做唔到
成世人就瞓曬身落層樓
前十年儲首期又辛苦到媽媽聲,旅行都無去過。
成個人生都貢獻晒比層樓
我講我朋友
好彩你都識講平均
好似講撚到好易有公屋咁
住公屋慳返嘅錢用得爽幾多
可惜過入息
你估個撚個都有資料申請公屋?

窮撚先可以申請
應該係話兩個人收入同樣係咁多嘅話
住公屋真係爽過買私樓喎
公屋差唔多可以話係住過世
唔講平均 唔通講邊個邊個朋友,邊個邊個有錢佬住公屋,公屋停車場好多林寶咩
我當扣完供款公屋扣埋租金差唔多,供完層樓有層樓
公屋有啲咩
而且現實就係好似你朋友咁既唔係大多數
隔離係正常家庭學生仔學生妹/單身家庭
無新移民無南亞裔無精神病人
間公屋買左 但我為左想有自己房同私人空間反而想搬出去住
公屋租得果2,3千
多出黎的錢點食點玩點投資都得
錢冇唔見到只係用左係唔同地方
食左佢又好玩左佢又好去旅行又好
都叫享受左享受緊
供完層樓第時比個孫享褔?
on9 佢的人生佢自己打算
冇地方住焗住買冇辦法
但我識大把人交住雙倍租搵幾皮死都要住公屋
大把方法避人check資產
揸住百幾二百萬開心炒股去日本
冇錯, 我如果正正常常申請到公屋都唔會諗租樓啦
事實係大家已經爭到爆, 正常後生仔根本唔會排到
俾完供樓舊錢之後同公屋扣除租金後淨收入差唔多......咁人地層樓會升值㗎嘛,邊一年買呀?早五六年買都閒閒地升咗球幾兩球公屋係平,但就冇資產增值,各有各爽啫
咁供完樓就冇錢享受同投資?廢極供五百萬樓都有廿幾K剩低,同公屋有咩大分別,做唔到享受同投資?
唔係新界區
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞