公屋真係咁好,點解要買樓同租樓

989 回覆
566 Like 90 Dislike
要買同租 係因為申請唔到or排緊姐
樓主on9?
不過公屋係多d痴線佬既
但唔係個人黑都唔會遇到
唔出街應該遇唔到嘅
公屋嗰啲common 最多捽腳指撩鼻屎口罩拉低露出鼻哥窿嘅坐喺度成日
嗰啲櫈俾你都唔敢掂
正所謂天橋底免費你都唔會走去住啦
仲要大把露出嗰啲片就係公屋後樓梯扑嘢
Agger

通常公屋撚一係自置
舊底30年 仲租緊果d 正常都係拎來綠表居屋
井字型 舊式 無間格果d 西到暈

住緊舊公屋 又無錢 上車 連綠表都牙痛
通常都係有問題
租私樓就同人供樓,買私樓就掯30年貸款
嗰啲錢用嚟裝修,都可以有一個五星級的家
係 假設你諗個仔 陪你係濕9屋村長大

對住 白卡佬 聚賭廢老 支那人

你個仔大左肯定只會埋怨同吊9你
講到尾都係面子問題
點解公屋仔成覺得住私樓會供得好辛苦
其實呢好多自住嘅都供完 供緊第2,3,4間

係食同去旅行係有選擇 50蚊食個茶記又得 萬幾蚊開枝酒又得
去旅行住五星 買名牌 食好西唔洗好似窮撚咁幾百蚊都要諗下用唔用

窮唔係問題 不過聽下人講見識下個世界
唔好用啲窮人思想套落人地到
好羞家
如果兩公婆無細佬 住公屋真係一流
留返d錢去多d旅行好過
訓老麥有免費冷氣仲唔使錢添
又公屋私樓post煩唔撚煩
紅磡邨 好屈樓
咁呢個世界實有啲窮人安全網嘅
供16000蚊樓
2000管理費
而家1.6里息
16000入面
5千幾蚊息
即係其實損失左7千蚊一個月
有幾撚冇生活 去旅行咪去旅行
公屋 都要租2千幾啦
即係多5千蚊 住番私人樓
公屋戶隱瞞擁碧瑤灣物業 遭判監2個月緩刑1年
https://hk.appledaily.com/local/20200804/LACC6FTS6HBX357VHVHUG6BWHE/
我由公屋居屋住到私樓
廿幾年前住公屋,和階式,廳大,廚房仲有騎樓,冇咩蝗蟲,全部香港人,租金千幾蚊,真係幾好

之後住居屋,開始有大陸人,不過通常黎左香港好耐,唔算係蝗蟲。左右隔離都住好耐,好少搬,但有其他樓層既傻佬或不明人士係走廊行,有d驚。

因為住公屋居屋夠平,儲落一筆首期。本來想買私樓收租,諗諗吓不過自己享受住好d, 於是買左間大d既私樓住,樓齡新,又有會所,Service仲幾好。普遍私樓升值又快過公居屋。有錢緊係買私樓,呢d先叫升上流動
乜想住就有咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞