公屋真係咁好,點解要買樓同租樓

989 回覆
566 Like 90 Dislike
有錢梗係個個住私樓啦
最多係住唔起私樓又唔上唔落嗰啲
大把人排公屋呀樓豬
係排個三五七年都未排到咋

租平都贏成截 質素又唔差到貼地
畢竟對比起比大劣人搶公屋,住緊劏房嘅香港人
真係好好多架啦
長實樓「天與地」
男醫生斥近2500萬 買中愛炫美高分盤

「愛炫美」近日陸續收樓入伙,自然值得一睹風采。出奇地,在驗樓師賴達明﹙明哥﹚的法眼下,有單位奪得近94的高分,也有單位僅獲67的低分。一個「愛炫美」,何解得出「天與地」的評分?

私樓同一座building質素都好參差。
公屋一樣參差。

https://www.hk01.com/%E5%9C%B0%E7%94%A2%E6%A8%93%E5%B8%82/360823/%E9%A9%97%E6%A8%93-%E9%95%B7%E5%AF%A6%E6%A8%93-%E5%A4%A9%E8%88%87%E5%9C%B0-%E7%94%B7%E9%86%AB%E7%94%9F%E6%96%A5%E8%BF%912500%E8%90%AC-%E8%B2%B7%E4%B8%AD%E6%84%9B%E7%82%AB%E7%BE%8E%E9%AB%98%E5%88%86%E7%9B%A4
私樓多人自殺

前幾年個教局副局長 X若蓮個仔又自殺左

https://hk.appledaily.com/breaking/20200611/WI35LZI6K3HTH2VLDAPASLSCYM/
住公屋,供外國樓,揸住幾間屋收租退休就走人
唸起上次個post比人話有錢,呢個post d人就真係有錢囉
海之戀係「咁勁」嘅豪宅最多咪新私樓+上蓋物業,香港仲有大把更勁嘅豪宅,唔通全部都會爆屎渠
Sorry 係咁出名的住宅
師兄其實你咩狀況
你好似好離地下
除左鮮香港人 點拎公屋
公屋無垃圾袋?
去扲白卡
公屋係俾大陸人既福利
吸引大陸人黎香港
海之戀有成2000幾個單位
得一個爆屎渠就係咁比人binc
啲人選擇性失明
其他屋冇呢嘅問題?
公屋一樣多高質公屋和低質公屋

住過私和公
我就話公屋仔正些
除非你買到500呎以上2000年後落成的私樓
但價錢講緊要1000萬先得
其他私樓我唔知
我住緊個到最新買賣成交都唔止1000萬
住得公屋已經贏左
點解你會覺得公屋既居住質素能夠同900萬既私人樓比

排除抵唔抵住 只論質素
你問政府啦

你自己上一上下去新公屋睇睇咪知
「上新公屋睇下」唔係即時性
我夠可以話
「900萬既私樓豪過凱旋門 唔信你自己睇」

你可以選擇貼圖去證明
政府益新香港人,住靚公屋。
新公屋質素大概等同1997至2008年落成的私樓質素。仲要通街都係新公屋。
政府要舊香港人住舊私樓。
你吹佢唔脹。
屌你去下石硤尾邨咪知
點大概等同法?
有無實際例子?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞