公屋真係咁好,點解要買樓同租樓

989 回覆
566 Like 90 Dislike
係啦 香港有百幾萬白卡佬啦 換極都係 得連登公屋仔唔係白卡佬 滿意未?
咩係正常人
倍半都係2千幾?
4人家庭都講緊月入8皮
好似4百萬先要比人趕
養架車邊洗咁多錢
你見唔見公屋區廢老唔戴口罩聚賭跟住一爆肺炎就爆到飛起?公屋啲治安差到爆,樓下理員同密碼有同無都一樣
其實所謂公屋富戶
係公屋群入面收入同資產比較多
唔係全香港
老老實實講自己買唔起樓又唔想租成世做夾心階層好過成日打飛機
我有啲舊同事都係而類
但完全唔會話佢死窮撚或者要睇唔起人
人地都係有住屋需要姐
「富戶」個「富」唔係咁解囉我諗
富裕/富有既意思啦下話?
係香港無錯 富裕階層係無定義

咁你可以自己諗下
你要有幾多錢身家先可以 挺起胸膛 堂而皇之 咁同人講聲 「我係富裕階層」

我當然知「公屋富戶」唔係你改
但成日用黎提住話啊
朋友a 搵幾萬蚊 去旅行買寶馬夠比2/3層樓首期etc就叫「富」

望到覺得尷尬啊 面紅啊

香港 band3 同band1 (富裕階層)差距好遠
大部分都係band3(基層)同band2(中產)

你band3考第一個個
band2 考緊尾數上黎個幾個咋
4人家庭 資產271萬就要交公屋
我諗你誤解左我想表達既嘢

你下半段 當然agree
錢唔多梗係住公屋好過租
一個係政府補貼緊你 一個唔係

「其實所謂公屋富戶
係公屋群入面收入同資產比較多
唔係全香港」
稅咩稅呀 繼承物業又要交咩稅呀
你知唔知首置買居屋同私樓都係 同樣俾scale 2 avd渣
講首期 你知唔知2020年6月 新造按揭借款比率都係5x%
姐係話最近買樓既人平均都拎得出4,5成首期呀
窮撚眼光真係窮撚眼光
對住個大堂打 J
所以住公屋特別過入息個把容易儲到錢
附近d野又平
又唔係喺個大堂度住
無所謂啦
開有限公司持有物業就攪得掂,你會唔會太天真呀講多兩講就露晒底

在港擁有私人物業的定義是甚麼?
A:四項定義:包括(1)全資擁有或聯名的香港住宅物業或物業的任何權益;(2)已簽訂任何協議購買香港的住宅物業;(3)持有任何直接或透過附屬公司擁有香港住宅物業的公司50%以上的股權;(4)已落成或未落成的私人住宅樓宇、經建築事務監督認可的天台構築物、用作居住用途的屋地,以及丁屋。

不過都証明你講既例子,根本唔係你朋友,只係你自以為既幻想,當政府on9
其實政府文件都係叫富戶既
我諗你唔洗咁介懷人地點叫
General都明公屋富戶係比一般公屋人士有錢好多
唔係講緊佢係成個香港係富

得我一個真公屋窮撚
點解咁唔公平
買居屋點樣唔做交印花稅呀
咪答左你首置買居屋同私樓都要 俾scale 2 avd姐係第2標準從價印花稅呀

買私樓就唔可以轉名多個人頭咩
真係慳返個住屋錢 去住公屋生活逍遙遊自在
私樓管理費都交死你
3-4蚊呎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞