公屋真係咁好,點解要買樓同租樓

989 回覆
566 Like 90 Dislike
係咪大家對市區既定義有d唔同
市區係九龍同港島

你賺到1m既意思係
賣完 還埋按揭之後 仲剩餘1m?
定係 買賣差價1m?

新界東 都係沙田 大埔 將軍澳
就我所知 5m 應該無咩選擇
好多都講緊 16k up 一呎wo
你睇啱邊到

之前返外母屋企食飯,長期見到停車場有幾部馬莎陰蒂,好撚好奇想知車主係乜人
住公屋好有錢嫁
可以慳番買名牌袋 同貴價化妝品/護膚品
身邊住公屋既朋友都係咁
但有life喎 唔洗諗加錢轉凍飲
你供私樓份工有時間去7次旅行 買物質野?

比我揀我都想做呢個公屋人士
其實公屋停車場唔同私樓停車場
有位淨既咩人都租得
仲有好多時公屋同居屋都一齊共同個車場
買樓同租租屌一大餐
私樓又同公屋屌一大餐
係都唔會槍口一致屌鳩政府
其實公屋依加因為樓價太癲搞到係好on9既制度
公屋超標既人根本無能力承擔到私人市場樓價
但依加居屋又柒到同公屋一模一樣
根本無誘要公屋撚脫離公屋
有自置公屋當然好,得租既公屋就買居屋
起碼間格一定好過好多上車盤
會所呢樣野,講真邊度得閒用
但如果買得起大三房私樓,又邊個會唔想要
有公屋就係,你要知幾多人排緊公屋,唔租屋訓街咩,有d人因起入息排唔到,只有抽居屋或買,唔係既話,訓街咩。仲有同父母住,唔洗人人父母都好大,有好多都好細,根本住唔落,超入息唔租唔買等訓街啦。至於話搵低人工或唔做,邊有人向下睇,而且排公屋成十年,十年都低入息咩,將來邊有前景,真係諗起都癲
睇下上面d reply
住公屋
唔駛供樓d錢
有life
可以洗撚晒佢
唔知你曲定直啦

但係點解你地又屌d錢屋廢老後生嗰陣拎晒d錢去叫雞賭馬唔儲錢呢

睇連登真係好過癮
佢地純粹想踩低人拎優越感姐
想知佢有幾多間房
而家d新樓差唔多成千萬又咪2/3房
佢係咪以為全部公屋都一人單位咁
我諗佢以為公屋都係幻愛入面睇果種
佢地係唔會明間公屋係可以點幫佢上車
因為佢地成日個個月儲得一萬幾千覺得好杯水車薪
不如洗撚埋佢
你見佢地嗰d咩換電話,買車,食好野
唔係唔俾你做
亦唔係話唔做會即刻有層樓
不過所有野都係一樣一樣儲落黎
是旦叫佢做少一樣又話你自己要做樓奴唔好叫佢地一齊
但係又好識屌公屋廢老2-30年前唔撚儲錢
真係雙重標準嘅奇才

同埋宜家新公屋嗰d根本冇個逼切性好想好想走
叫佢綠表轉居屋?我住緊個單位只係細少少做咩要換
綠表好多人係揀唔到啱心水/直頭唔會出黎揀居屋

你試過一家四口住喺個一打開門睇晒嘅單位
真係儲到夠即綠表走啦
上面井字型嗰d單位算大喇
L型嗰d仲細...
上過朋友屋企Y型尾房...大撚到
住公屋同買樓冇沖突

住公屋 照買樓放租

完。
佢地就D「錢屋廢老後生嗰陣拎晒d錢去叫雞賭馬唔儲錢」嘅下一代垃圾
我都叫我朋友用綠表既話唔係鑽石山何文田呢D, 不如唔好要.
其實好多私樓撚根本唔等錢洗, 有幾多層吉住都唔會放租
只係某D公屋窮撚不願面對
房委會資助房屋小組上周曾開會初步檢討公屋調整租金機制,除了傾向維持按公屋住戶收入指數變動調整公屋租金外,消息指由於公屋平均租金與公屋住戶平均收入的比例,有可能由過去近10%跌至最新少於9%

岩岩搵到啲資料 公屋平均租金大約2000蚊,佔收入9%咪姐係公屋家庭平均月入22,000到
買500萬樓9按上車個啲供供 壓測下扣完供款剩返既仲多過公屋平均家庭月入
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞