公屋真係咁好,點解要買樓同租樓

989 回覆
566 Like 90 Dislike
呢個世界好公平有幾多付出又幾多收穫
咁辛苦挨完咪第日個仔享受囉
唔為將來打算買樓既咪自己拎d錢享受囉
有撚得申請咩
睇住班改變唔到現有生活嘅人喺度自我催眠好好笑
借fd acc
我住公屋,自置左個隻
住左廿年全層樓都大家識大家
好好彩左鄰右里都係正常人、無痴線佬

十幾年前用左十七萬買左呢單位返黎
我地四個人住,每月供樓係千幾蚊
係一個接近400尺既單位

供完層樓時我地家庭月入過十萬
最後用左50萬裝修間屋
其實我屋企同條走廊真係完全唔夾嫁
公屋保安又好差
不過又好彩咁多年都冇曱甴入屋

可能因為我冇遇到痴線佬啦
我又唔覺得住公屋有咩真係咁差
同埋配套呢d野都係好次要
入到屋舒舒服服就得
而家我屋企淨係部雪櫃都買左2萬幾蚊
但如果我要供私樓我就一定唔捨得樣樣野買咁靚
唔講儲錢啦
淨係講平時消費都完全無壓力

唔洗供私樓,我呢d公屋撚生活質素的確高左好多
再比我揀我都一定就會寧願住公屋
不過真係唔好有痴線佬
屌年經公屋俾你申請架咩?慢慢供幾十年樓啦
俊宏軒 私人參建居屋最後轉做公屋
第時個仔結婚未又要做樓奴,香港樓價真係痴線
Me2 小用
真心 窮人/ 收入唔多過2.5萬既人住公屋係好正

利申 住公屋廿幾年 結左婚搬左出去住
家庭收入30K嗰班
家庭收入3萬 按揭最多借到300領萬
你話可以買到咩樓,咁一定係生多兩件排公屋
前2日個朋友先打電話問我借2皮供樓。佢做飲食,真係首當其衝,無計。
利申:朋友啟德新樓,我就住阿公。
公屋大堂又大,走廊又大,又有公園商場,D單橦私樓屋已經細,大堂走廊又細又舊
一家四口由700呎村屋搬咗去380呎既公屋
話唔慣就一定唔慣
住村屋架車就泊正樓下
住公屋要行五分鐘先拎到車
係公屋行去拎車嗰段路程又要帶住口罩
上到車又要除 番屋企上樓又要帶番 好麻煩
之前住村屋上咗車就可以直接dum咗個口罩
因為架車就泊自己屋企門口

鄰居方面就都好嘈
成層樓邊個講野都聽到
邊個邊個生咗仔 今日邊度邊度有特價全部都聽到曬
可能由細到大住村屋大 所以有鄰居硬係覺得怪怪地
試過岩岩搬入去一個月都無
準備出門口 眼尾見到有人行過嚇撚到我仆街死
之前住村屋成個花園都無乜人 頂多行到花園門口有個看更
依加一出門口就見到其他人 真係好唔慣
(P.S有驚恐症 好驚見到陌生人)

支出方面
公屋一定平好多
村屋租萬二
公屋兩千有找
交埋停車場兩千尾
加埋都係五千鬆啲
起碼每個月多咗七千蚊洗先

btw自從由村屋搬咗去公屋之後 唔敢同人講我住邊
由其本身唔知我住邊既人 講住公屋好無面
利申:排咗八年先上到
窮人由其係呼吸plan嗰啲
唔洗吸毒都成個道友咁
其實唔否認私樓普遍比公屋好
只不過公屋幾千蚊租
同埋部分公屋環境都可以好好
師兄
其實公屋停車場入面d車唔一定係公屋住戶
有公屋容易啲留錢買私樓
坦白講 如果你係搵幾萬蚊 有積蓄既 公屋一定輕鬆好多 會有閒錢玩下車錶咁
要買樓供樓真係去到輕鬆既要over6位數一個月先得
但香港始終有人係想死做爛做為層樓 冇計
亦都睇過d垃圾華懋樓,樓下係商場,喺高層都聞到陣老鼠小強個d怪味,仲要俾我見到住戶屋入面有隻小強樓外面d渠又九曲十三彎。

若果呢d垃圾單位同新公屋比,公屋反而大勝
公屋去到我個層有2架lift
個friend住私樓得1架
有次仲要壞左要行幾日樓梯返屋企
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞