[細底係原罪] M43呢邊報到

1001 回覆
18 Like 2 Dislike
EM5
早幾日入左支 8mm 魚

估下張相用咩鏡影?

12-40?鳩估

再估

新出嗰啲?
25.2?12-100?30 macro?

25.2
你放大睇下可以睇到哂皮膚細節
等緊有錢個時買15.7
前排買左支42.5 1.7 好鍾意

我都有興趣,玩過om果枝有少少中毒
<blockquote><blockquote><blockquote>GX 85 vs EM10 II

天人交戰中

有 G3 20/1.7 12-40

EM5 去完日本就收皮,仲要冇零件整</blockquote>
gx85</blockquote>

咁多年之後都仲係萬年16M live MOS </blockquote>

GX8點睇

講親 GX8, d 人只會 focus

1. M43黎講佢叫大部 (但我會覺得好揸)
2. Shutter shock 問題 (就算用 auto-shutter 避到都無視, 我都明用e-shutter 係有缺憾o既...)
3. 細緻度同16MP 無AA filter 差唔多 (但其實GX8 夠光地方先發揮到粒 20MP, 低光/高ISO 少少都會抹o左 d details -- 可惜)

GX8 撚

低光仲係m43弱點,iso noise control 幾時先會大進步

人地出1吋bsi已經打殘你普通m43
轉會原因之一

邊部1吋咁勁可以打殘m43? 點先算普通m43?

Sony最新既bsi 同m43最新20MP sensor比
畫質分分鐘平起平坐
再配支大光圈鏡就

相?

其實你睇dxo mark已經有客觀數據睇

老老實實, 玩 M43 係成個 system 咁睇架姐
除非 FF/APSC 可以好似 M43 咁輕便或者 1" 機有得換鏡, 如果唔係只會繼續留 M43

你話 Sony 玩埋 M43, 整粒黑科技 sensor 我就真係會轉會喇

估下張相用咩鏡影?

12-40?鳩估

再估

新出嗰啲?
25.2?12-100?30 macro?

25.2
你放大睇下可以睇到哂皮膚細節

好貴呀 同埋我有枝25.4勁少用封緊塵
如果日常我用17.8 要人像用45.8
25mm有啲唔上唔落
點解m43廣角鏡咁撚貴
9-18幾時先出枝2代同weather sealed呀 7-14好貴
<blockquote><blockquote><blockquote>GX 85 vs EM10 II

天人交戰中

EM5 去完日本就收皮,仲要冇零件整</blockquote>

咁多年之後都仲係萬年16M live MOS </blockquote>

GX8點睇

2. Shutter shock 問題 (就算用 auto-shutter 避到都無視, 我都明用e-shutter 係有缺憾o既...)
3. 細緻度同16MP 無AA filter 差唔多 (但其實GX8 夠光地方先發揮到粒 20MP, 低光/高ISO 少少都會抹o左 d details -- 可惜)

GX8 撚

低光仲係m43弱點,iso noise control 幾時先會大進步

轉會原因之一

畫質分分鐘平起平坐
再配支大光圈鏡就

相?

除非 FF/APSC 可以好似 M43 咁輕便或者 1" 機有得換鏡, 如果唔係只會繼續留 M43

你話 Sony 玩埋 M43, 整粒黑科技 sensor 我就真係會轉會喇

Nikon 咪有囉,不過m43有d機仲細過佢
Em5

天人交戰中

GX8點睇

GX8 撚

轉會原因之一

畫質分分鐘平起平坐
再配支大光圈鏡就

相?

我都只係講緊個sensor
兩間公司都唔爭氣
已經細過人技術仲要落後埋

Pana 都叫好d, 拉埋Fuji 一齊搞 Organic Sensor. 最少叫有做 sensor o既能力

OM 就真係俾 Sony 鍊住春袋....
M43 嘅窮人三寶
20.7 25.7 45.8
M43 嘅窮人三寶

當14/2.5死架?
e-m1 mk2係咪就出但好貴
e-m5用家有D換想新機
M43 嘅窮人三寶

當14/2.5死架?

三寶呀嘛 我都有枝14 2.5用嚟插Ecu1
不過之後買左15 1.7呢枝就無再用過
28mm唔係幾夠wide不過咁嘅質素收貨

忍手呀巴打 個價好快跳樓咁跌

萬六蚊買佢真係落唔到手
報到

Em1
Btw我支12-40發左霉 宜家除左唔用時放防潮箱 重有無咩可以減少啲霉菌?
想買塊pancake lens
大家推14/2.5 定20/1.7
利申陳年ep2對焦慢無所謂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞