[細底係原罪] M43呢邊報到

1001 回覆
18 Like 2 Dislike
大家對P記準備出既新鏡有咩睇法
支Leica 12-60 F2.8-4.0 好似幾正

剛剛用左1.7k買左2手
大4/3 14-54 3.5-5.6 II with mmf-2 with 67mm filter
這支鏡是少數support cdaf既鏡
放在epl7/ G85 focus 得不錯,和Panasonic 20mm 1.7差不多

比12-35和12-40平。。。
只是較重

大4/3 14-54 3.5-5.6 II with mmf-2 with 67mm filter
放在epl7/ G85 focus 得不錯,和Panasonic 20mm 1.7差不多

只是較重

大43唔玩大光圈?

只是較重

大43唔玩大光圈?

有 18-35F/2, 35-100 F/2, 50-200 2.8-3.5, 150 F/2
不過全部唔support CDAF, 放係 M43機(除咗EM1),會不能自動對焦

只是較重

大43唔玩大光圈?

有 18-35F/2, 35-100 F/2, 50-200 2.8-3.5, 150 F/2
不過全部唔support CDAF, 放係 M43機(除咗EM1),會不能自動對焦

em1真係大43死忠恩物

太貴又太舊,我寧願要G85

睇黎我都係會入坑g85
佢地啲機同鏡都係 一出貴到買唔落手
但折舊得勁快 一年就變8折
等多下就7折~半價
攪到啲新野冇咩人買

果3支新鏡掛住Leica都唔會平
支8-18好似好正

按Panasonic定價風格
黎到香港一定天價

1260要8xxx

而家pre order 好似 其實都唔算貴
比支75mm 毒到.....焦入真係好靚.....但等效150mm 都唔知會唔會一年用唔到幾次
焦外......自膠

係啊 咁既價錢真係唔錯
想問下你知唔知P記如果用O記既PRO鏡
會唔會用到佢個防水防塵呢 因為G85都有防水功能
同埋想知P記有咩變焦鏡好推薦呢?
因為感覺上O既變焦鏡好似做得比較好
例如12-40比12-35好 真係唔知點簡好
好多野問 麻煩哂巴打

pana好似會再出三支新pro鏡,不過一出都應該好貴,如果你買pana變焦可能唔合時,防水方面我唔清楚,不過o鏡p機應該都防到水.其實pana新機對焦速度真係好快,比em1同em5ii都快,所以對對焦速度有要求嘅人係個唔錯既選擇!

睇黎我都係會入坑g85
佢地啲機同鏡都係 一出貴到買唔落手
但折舊得勁快 一年就變8折
等多下就7折~半價
攪到啲新野冇咩人買

果3支新鏡掛住Leica都唔會平
支8-18好似好正

Olympus有7-14 2.8 9-18 4-5.6
Panasonic有7-14 4
現在Leica 出8-18
除非你支變形/flare resistance做得很出色
都唔知買嚟做乜
仲有以前大4/3啲classic 鏡如F/2 zoom 應該出返嚟,
比支75mm 毒到.....焦入真係好靚.....但等效150mm 都唔知會唔會一年用唔到幾次

係日本相機舖玩過,
寧願買42.5 1.2 Leica....
以前Canon 支135 F/2 (full frame)都有這個效果,個range 仲好用啲
150 太遠了。
前兩日去panashop問g85 行都係6200
宜家日日上utube睇下有無gh5 同leica 12 60 field test review
宜家日日上utube睇下有無gh5 同leica 12 60 field test review

咁平,之前水要5.8k

咁平,之前水要5.8k

g85好似膠機,平係應該
新手一問
想問下如果 用1240f2.8 同 12f2
同等12mm焦距影岀黎係咪無分別?
純粹係光圏大1級 ?
黎緊去旅行諗緊買邊支好 想影景wide D

係日本相機舖玩過,
以前Canon 支135 F/2 (full frame)都有這個效果,個range 仲好用啲
150 太遠了。

但支42.5 好貴呀
貴支75成倍......唉 咁我寧願買支Leica 12算
Btw 其實香港邊度有o記p記鏡試

係日本相機舖玩過,
150 太遠了。

但支42.5 好貴呀

Olympus 42樓有啲鏡可以試
有無巴打試過cctv鏡 平平地想買黎玩下

質數未必高光圈又唔大,重要手動對焦

係日本相機舖玩過,
150 太遠了。

但支42.5 好貴呀

Olympus 42樓有啲鏡可以試

Thx bro

好似有大光圈,不過好似得中間係sharp

同friend 影相,又手動對焦, 影完仲衰過朋友用手機影就on9啦

同friend 影相,又手動對焦, 影完仲衰過朋友用手機影就on9啦

影完個景好圓
嗚呀 12-40全嘅水貨4000頭咋

我2015年9月買都係$47xx

我2015年9月買都係$47xx

早買早享受嘛
好想買不過未有空閒錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞