[細底係原罪] M43呢邊報到

1001 回覆
18 Like 2 Dislike
有17.8同25.4仲入20.7是否on9到爆

Olympus 你做乜笑我

買啦買啦

唔買啦諗諗下
想買12-40 pro (但我已經有14150ii )

12-40 pro手感真係不得了
但另外想問我見佢地啲機都係set 3:2 但m43機好似係set 4:3

如果我用em5ii set 3:2都係雙同效果

相同 打錯
成日想轉會 但今日試玩左啲fuji機 外型真係j死人啦 鏡頭都好有金屬感 但比起m43有少少重

可能我唔慣啦所以我覺得佢啲操控有少少複雜

同埋就係無ibis真係唔得 至於色水喺個mon到睇我覺得同om無乜大分別

遲下有閒錢嘅話搵下平嘅二手fuji試下雙修

操控難係咪因為你唔係用開asm當m43傻瓜機影渣
機身冇防震係一個大問題, 但其實玩定焦留意安全快門基本上仲sharp過m43...
色水方面就J到虛脱

利申 岩岩om跳船富士
二手17 .8 1700$抵唔抵屌?
成日想轉會 但今日試玩左啲fuji機 外型真係j死人啦 鏡頭都好有金屬感 但比起m43有少少重

同埋就係無ibis真係唔得 至於色水喺個mon到睇我覺得同om無乜大分別

機身冇防震係一個大問題, 但其實玩定焦留意安全快門基本上仲sharp過m43...
色水方面就J到虛脱

利申 岩岩om跳船富士

我長用A mode架 我操作複雜意思係唔知點解我禁極同鈕極啲制都好似無反應
同埋唔知係咪因爲部機被人玩殘左 個iso同快門轉盤要雙手先轉到 (我諗係demo機太殘因爲我都唔信會有呢啲設計)

不過色水呢家嘢叫我分我都唔識分 巴打可唔可以貼啲直出相上黎毒下我

前排諗過EM5II轉XT-1 但最後因爲富士鏡貴+大份同埋我成手m43鏡先暫時唔諗住 我覺得如果我想試玩fuji會想搵煩似XM1 可惜呢部機都出左一段時間等緊佢後繼
GF3

差唔多啦 前排15.7轉左17.8

差唔多x2, 我果支17.8二手要$1800,不過賣家響豐擇買,仲要用左幾個月就放,同新買冇分別
p 記g2 + kit 鏡, 塵封已久

曾經同時有14,兩支17,20,25

差唔多x2, 我果支17.8二手要$1800,不過賣家響豐擇買,仲要用左幾個月就放,同新買冇分別

巴打們買二手鏡通常去邊到買? 我見上網好小有呢支二手放
呢排又唔得閒去星際格價

巴打們買二手鏡通常去邊到買? 我見上網好小有呢支二手放
呢排又唔得閒去星際格價

定直接買1240 算 我驚遲啲如果買左1240其他會擺到封塵
em5 一代,入咗手咁多年都少影。用手機多… (唔好打頭)
G1 GX1 報到
用緊EM10
連12-40
間中用吓f1.8 25mm
旅行行山先用 14-150

巴打旅行唔帶12-40

最後留邊啲
老婆有部EP2,想換機,EPL8好定GF8好D?

色水方面就J到虛脱

利申 岩岩om跳船富士

我長用A mode架 我操作複雜意思係唔知點解我禁極同鈕極啲制都好似無反應
同埋唔知係咪因爲部機被人玩殘左 個iso同快門轉盤要雙手先轉到 (我諗係demo機太殘因爲我都唔信會有呢啲設計)

不過色水呢家嘢叫我分我都唔識分 巴打可唔可以貼啲直出相上黎毒下我

前排諗過EM5II轉XT-1 但最後因爲富士鏡貴+大份同埋我成手m43鏡先暫時唔諗住 我覺得如果我想試玩fuji會想搵煩似XM1 可惜呢部機都出左一段時間等緊佢後繼

新機有支joystick其實用過番唔到轉頭
我買舊機xt1感覺比omd em5好用

色水好個人, 上網揾or入富士group睇毒相仲好啦

omd其實出街同旅行黎講好方便但用耐左會覺得室内同夜景真係好冇力
最開心其實係以前用ep2+vf

最後留邊啲

14同17.8
陳年GX1新手用緊20mm f1.7

想問下45mm f1.8好唔好
見佢咁平想買黎玩
用緊EM10
連12-40

巴打旅行唔帶12-40

自從用左1240之後 已經少左換鏡 旅行更加實用
用緊EM10
連12-40

巴打旅行唔帶12-40

我就係怕我入1240會唔用其他鏡
用緊EM10
連12-40

巴打旅行唔帶12-40

我就係怕我入1240會唔用其他鏡

去旅行帶哂兩枝又好似有啲無謂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞