[細底係原罪] M43呢邊報到

1001 回覆
18 Like 2 Dislike
呢度有冇人係同時有Full frame機,m43 邊方面真係會比較差呢,出現比下去情況

pen-f + CANON 6D

影室內m43同FF機iso真係差好遠好遠
搞到我都唔知投資落FF定m43好

6D+Sigma 35 1.4真係斷頸,反而pen-f + 17 1.8就冇咩負擔

女人用6D,自己用pen-f
呢度有冇人係同時有Full frame機,m43 邊方面真係會比較差呢,出現比下去情況

pen-f + CANON 6D

影室內m43同FF機iso真係差好遠好遠
搞到我都唔知投資落FF定m43好

6D+Sigma 35 1.4真係斷頸,反而pen-f + 17 1.8就冇咩負擔

女人用6D,自己用pen-f

掉轉左既

仲成日比女人話影得好難睇,不要再說了

新年快樂各位
今日嘅鳩影劣作 去睇日出但人多到仆街

新年快樂各位
今日嘅鳩影劣作 去睇日出但人多到仆街

柬埔寨?

緬甸呀

話說帶枝14-150II真係好方便 最重要係dust-proof因為呢到沙塵大到似沙漠 以後旅行淨係帶佢同多枝定焦算
手持EPL2, 黎緊諗住換GF7 雙鏡
(budget 所限,無計)
GH5 好好j

EPL2 朋友係度~

有無頂唔順嘅感覺?
好多noise, 光點死點都開始出現
同埋對焦點唔夠(無觀景器,好難玩手動)
所以想玩機

EPL2 朋友係度~

有無頂唔順嘅感覺?
所以想玩機

所以想換機

EM10

有無頂唔順嘅感覺?
所以想玩機

所以想換機

ISO 600 noise 已經多到飛起

光點係點樣會出現?
我用開p記 20mm f1.7 尋日影幾十張相, 有3張相影藍天, 電腦睇返相, 有一點紅點, 其他相又無事,
係唔係關鏡頭事?

鏡頭有塵?

有無頂唔順嘅感覺?
所以想玩機

所以想換機

ISO 600 noise 已經多到飛起

光點係點樣會出現?
我用開p記 20mm f1.7 尋日影幾十張相, 有3張相影藍天, 電腦睇返相, 有一點紅點, 其他相又無事,
係唔係關鏡頭事?

光點死光
張相會無啦啦有啲位係白色一點,或者黑色一點

你講嘅紅色一點,要睇相先知
不過淨係得一張有,未必關事
請問大家 em5ii 同em1 應該點選擇好呢?
外觀邊面主觀感受覺得em1比較靚
兩者價錢相約 em1比較平小小
畫質em5ii優勝小小 (好似唔差太遠iso 對焦等等)
但em1嘅操作又優勝小小

同埋好似大家都好似唔敢買o記水貨
因為水貨鏡加body價錢都差幾遠
係咪QC真係咁差

另外預算一萬左右(鏡加機) 有咩好推薦?
有對焦需求 拍風景同人像多
麻煩各位巴打解答一下 thx!
請問大家 em5ii 同em1 應該點選擇好呢?
外觀邊面主觀感受覺得em1比較靚
兩者價錢相約 em1比較平小小
畫質em5ii優勝小小 (好似唔差太遠iso 對焦等等)
但em1嘅操作又優勝小小

同埋好似大家都好似唔敢買o記水貨
因為水貨鏡加body價錢都差幾遠
係咪QC真係咁差

另外預算一萬左右(鏡加機) 有咩好推薦?
有對焦需求 拍風景同人像多
麻煩各位巴打解答一下 thx!

點解唔諗pen f?話晒都係新sensor, 不過如果你只揀em1 or em5ii, 其實分別在於em5ii有反moon同長曝好過em1, 但em1絕對好揸過em5ii,其他兩部差唔多!

鏡頭我會建議你買12-40加一支定焦,方便室內或人像攝影時用!
EM10

個機身防係咪好有用?
之前諗過買em10 vs xt10,
最後xt10,但係室內相低iso少少都震相...
EM10

個機身防係咪好有用?
之前諗過買em10 vs xt10,
最後xt10,但係室內相低iso少少都震相...

xt10搭咩鏡?
5軸好過3軸

不過而家用xt10+1855
防震仲弱過以前em5加支17

我窮拎,只夠錢買16-50,
用左一個成個package都好似伏伏地,
已經想換機,可能我要求高
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞