[細底係原罪] M43呢邊報到

1001 回覆
18 Like 2 Dislike

個價肯定平過百記

但我好驚買到中伏 平一半

同埋1240 pro kit同14-150mm有咩分別?
邊樣好d

你買行貨之前去官網check 下間鋪係唔係分銷商,如果係通常都冇問題,如果驚嘅可以去cam2依d格下,應該都平過百記!

而1240 pro kit係恆定大光圈鏡頭,畫質一定好過14-150依樣天崖鏡,不過14-150比12-40輕小小同可以影遠d, 睇你想輕d遠d定畫質好d!

如果你指定要出o記可以買pen f加支1240,不過應該會超過一萬,但pen f係用新sensor,畫質一定好過em5ii.[/quote]

嘩好詳細,真心唔該哂巴打
如果唔係o記有咩推介?[/quote]

其實fujifilm嘅xpro 2同xt2影出黎嘅色同立體感都比o記好,唯一缺點係冇機身防震,不過有部分鏡頭有防震所以亦都唔係乜嘢大問題!如果巴打你仲未決定買邊個牌子或model,我會建議你先了解乜嘢係m43, apsc,full frame依3種制式先,台灣有個網站叫mobile01, 你去睇下sony, o記, fuji同panasonic嘅討論區,裏面有開箱,鏡頭post等等,真係好啱新手睇(我都係新手)!

但我好驚買到中伏 平一半

邊樣好d

你買行貨之前去官網check 下間鋪係唔係分銷商,如果係通常都冇問題,如果驚嘅可以去cam2依d格下,應該都平過百記!

而1240 pro kit係恆定大光圈鏡頭,畫質一定好過14-150依樣天崖鏡,不過14-150比12-40輕小小同可以影遠d, 睇你想輕d遠d定畫質好d!

如果你指定要出o記可以買pen f加支1240,不過應該會超過一萬,但pen f係用新sensor,畫質一定好過em5ii.

如果唔係o記有咩推介?[/quote]

其實fujifilm嘅xpro 2同xt2影出黎嘅色同立體感都比o記好,唯一缺點係冇機身防震,不過有部分鏡頭有防震所以亦都唔係乜嘢大問題!如果巴打你仲未決定買邊個牌子或model,我會建議你先了解乜嘢係m43, apsc,full frame依3種制式先,台灣有個網站叫mobile01, 你去睇下sony, o記, fuji同panasonic嘅討論區,裏面有開箱,鏡頭post等等,真係好啱新手睇(我都係新手)![/quote]

多謝你
我放假上去爬文先,唔明再上黎問

邊樣好d

如果你指定要出o記可以買pen f加支1240,不過應該會超過一萬,但pen f係用新sensor,畫質一定好過em5ii.

如果唔係o記有咩推介?

其實fujifilm嘅xpro 2同xt2影出黎嘅色同立體感都比o記好,唯一缺點係冇機身防震,不過有部分鏡頭有防震所以亦都唔係乜嘢大問題!如果巴打你仲未決定買邊個牌子或model,我會建議你先了解乜嘢係m43, apsc,full frame依3種制式先,台灣有個網站叫mobile01, 你去睇下sony, o記, fuji同panasonic嘅討論區,裏面有開箱,鏡頭post等等,真係好啱新手睇(我都係新手)![/quote]

多謝你
我放假上去爬文先,唔明再上黎問 [/quote]

開始學影相一定要做好多功課,如果唔係要轉會係會好慘痛!

如果唔係o記有咩推介?

其實fujifilm嘅xpro 2同xt2影出黎嘅色同立體感都比o記好,唯一缺點係冇機身防震,不過有部分鏡頭有防震所以亦都唔係乜嘢大問題!如果巴打你仲未決定買邊個牌子或model,我會建議你先了解乜嘢係m43, apsc,full frame依3種制式先,台灣有個網站叫mobile01, 你去睇下sony, o記, fuji同panasonic嘅討論區,裏面有開箱,鏡頭post等等,真係好啱新手睇(我都係新手)!

多謝你
我放假上去爬文先,唔明再上黎問 [/quote]

開始學影相一定要做好多功課,如果唔係要轉會係會好慘痛![/quote]
Thanks
早排淘左個usb charger, 尋日到手立即試下用個舊尿袋試叉,一舊bln-1(em5ii電池)只需2h10mins就叉滿,個size又好細,去旅行帶佢隨身叉就唔使買多舊電!

可能其他巴打已經用緊,我只係想話俾未有嘅巴打知有依樣嘢,柒咗唔好笑我

如果唔係o記有咩推介?

多謝你

開始學影相一定要做好多功課,如果唔係要轉會係會好慘痛![/quote]
Thanks [/quote]

樓上巴打講得好o岩, 玩咩 system 真係要一開始諗清楚
年中見唔少俾人老點一步到頂玩 full frame, 最後嫌重嫌大部放屋企封塵

無一個 system 係完美, 各有優缺點, 最緊要都係睇自己要求同各方面(畫質, 重量, 輕便...etc)可接受程度

多謝你

Thanks [/quote]

樓上巴打講得好o岩, 玩咩 system 真係要一開始諗清楚
年中見唔少俾人老點一步到頂玩 full frame, 最後嫌重嫌大部放屋企封塵

無一個 system 係完美, 各有優缺點, 最緊要都係睇自己要求同各方面(畫質, 重量, 輕便...etc)可接受程度[/quote]
我放假會search下資料做功課
呢幾日見人推介左好多部
真係唔知邊部岩自己
Cannon eos 760d 80d
Sony a6300
Olympus em5 ii
真係要做下功課
同埋上網學同買書
定出去報course學好?

多謝你

Thanks

無一個 system 係完美, 各有優缺點, 最緊要都係睇自己要求同各方面(畫質, 重量, 輕便...etc)可接受程度[/quote]
呢幾日見人推介左好多部
真係唔知邊部岩自己
Sony a6300
真係要做下功課
同埋上網學同買書
定出去報course學好?[/quote]
講緊攝影技巧果d
[/quote]

無一個 system 係完美, 各有優缺點, 最緊要都係睇自己要求同各方面(畫質, 重量, 輕便...etc)可接受程度

呢幾日見人推介左好多部
真係唔知邊部岩自己
Sony a6300
真係要做下功課
同埋上網學同買書
定出去報course學好?

講緊攝影技巧果d[/quote]

無人知邊部岩你架, 所以最好去 d 鋪/showroom 拿上手試
同埋唔好剩係睇機身, 你要考慮埋鏡頭群, 成個 system 咁去睇
攝影技巧睇書/上網都夠啦, 慳返D 錢買下周邊野仲好
早排淘左個usb charger, 尋日到手立即試下用個舊尿袋試叉,一舊bln-1(em5ii電池)只需2h10mins就叉滿,個size又好細,去旅行帶佢隨身叉就唔使買多舊電!

香港有冇得買,唔想淘

香港有冇得買,唔想淘

唔知,我都係叫人幫我淘因爲廢事去搵

景深冇
但散景演繹唔同

啫係1.8果支背景會曚啲?
謝謝爸打指教

理論上景深一樣
背景濛度一樣
不過實際睇落可能有分別

Thanks 爸打

講起就sad 前排去日本影完呢兩張相之後個sensor就壞撚左 影出黎啲相有橫紋
剩低成個禮拜變左全部用iphone影

豐島
想拍下片用 同想要有反mon
本身想eos m5但好似無乜鏡
應該揀邊部實用d?
應該揀邊部實用d?

budget?

香港有冇得買,唔想淘

我都淘左部

講起就sad 前排去日本影完呢兩張相之後個sensor就壞撚左 影出黎啲相有橫紋
剩低成個禮拜變左全部用iphone影

豐島

巴打識貨
小豆島同直島都好正
應該揀邊部實用d?

等GH5

香港有冇得買,唔想淘

我都淘左部

用左幾耐?可唔可靠?用依個而唔帶原裝個叉電去旅行掂唔掂?

淘寶嘢 希望唔好爆炸啦
應該揀邊部實用d?

我lumix g7 + speedbooster + sigma 18-35mm f1.8
應該揀邊部實用d?

我lumix g7 + speedbooster + sigma 18-35mm f1.8

speedboost 超貴如果唔係我都買咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞