[細底係原罪] M43呢邊報到

1001 回覆
18 Like 2 Dislike

又貴又重

M4/3 優點係細部,輕手. 但呢個優勢真係愈來愈細...
FUJI MF都出無反, 個潮流係FF,MF都玩輕量化, 功能又強大(價錢另計..)

O記 KEEP住細機, 功能上好難突破..始終空間有限.
整大佢, 又失去M4/3原意

雖然EM1 MKII 好勁, 像數又有突破(但唔多), 但專業級比得起錢大把選擇, 除非係O記死忠

其實我覺得最大突破係佢個對焦系統, 真係好準!
諗住入 em10 mkii 水貨$3000

有冇伏?咁多人講em5, em10mkii 有咩唔好

PROS
有5軸, 拍片有用
入門價錢
適合新手入門

CONS
舊SENSOR, 1600萬像數少
冇反MON
冇4K 拍片
MIC

又貴又重

FUJI MF都出無反, 個潮流係FF,MF都玩輕量化, 功能又強大(價錢另計..)

雖然EM1 MKII 好勁, 像數又有突破(但唔多), 但專業級比得起錢大把選擇, 除非係O記死忠

其實我覺得最大突破係佢個對焦系統, 真係好準!

真係對得好快同準 不過部em1 mark2加枝12-100 zoom小小連2秒手持都唔得
請問有無巴打用GF8?
粒電係咪好細?一粒影到幾多相?
我技術廢,所以成日鳩影
同老婆出去玩半日都影2百幾張
遲下去旅行,應該影得仲多
我怕就算買多粒電都唔夠用

買番個usb charger啦,2個鐘一定叉滿一舊電,仲要係幾十蚊同好夠輕

唔該巴打!
淘宝淘定出星際可以搵到?

我都係淘番黎

又貴又重

其實好難越出越細因為又要 4k function ,仲要高bit rate,大buffer ,如果太細好似Sony 6500會overheated.

[i]PROS[i]
有5軸, 拍片有用
入門價錢
適合新手入門

[i]CONS[i]
冇反MON
冇4K 拍片
MIC

即係如果3500,em10mkii 唔係最好選擇? 想買em10mkii

[i]PROS[i]
有5軸, 拍片有用
入門價錢
適合新手入門

[i]CONS[i]
冇反MON
冇4K 拍片
MIC

即係如果3500,em10mkii 唔係最好選擇? 想買em10mkii

睇你取捨 我自己就一定要反mon 所以揀咗g85,
EM5 個觀景窗舊膠跌咗去邊度有得配返?

[i]PROS[i]
有5軸, 拍片有用
入門價錢
適合新手入門

[i]CONS[i]
冇反MON
冇4K 拍片
MIC

你可以試下gx85,pan記對焦速度真係幾好架

好似有副廠,不過原廠都唔係好貴,去朗豪坊olympus有得賣!
g85水貨已經跌破$5000

gx8大約$5000

淘寶. 星際都有.
EM5 II...岩岩買, 買黎潛水用

潛水殼買左幾錢

巴打係邊度買?買左幾錢

[i]PROS[i]
有5軸, 拍片有用
入門價錢
適合新手入門

[i]CONS[i]
冇反MON
冇4K 拍片
MIC

你可以試下gx85,pan記對焦速度真係幾好架

touch af 呢, 睇中em10mkii 原因之一, 用緊epl3
test
唔知點解之前回覆唔到
想問中一枝25 0.95 二手通常放幾錢
好似無咩人放
想放左佢

之前諗住keep中一 買g85 (用緊gm5)
但fuji出xt20 相比下g85 都係大舊 + m43 得頂級機先有新sensor (pen f我覺手感唔好)
如果pan記gf9 有新sensor, 貴d都衝
m43好似愈岀愈大部,失左佢原有優勢
Sony fuji apsc 機都同m43差唔多大細
依家o記好似得返防震呢個優勢咁

同意. 鏡都係啦. 你睇下O記新個枝25 F1.2..大碌到呢

加埋同等焦距,又唔係咁睇啦

可能就係因為sensor細,所以做防震比apsc 容易同做得好!

EPL3都用咗好耐,轉EM5玩下

EPL3都用咗好耐,轉EM5玩下

E-M5 好野嚟架

可能就係因為sensor細,所以做防震比apsc 容易同做得好!

Panasonic而家都有5 axis ibis
拍片又優勝
Olympus真係愈做愈摺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞