[細底係原罪] M43呢邊報到

1001 回覆
18 Like 2 Dislike
我用緊EPL7
跟機雙鏡

想買過支zoom lens 影遠野 有冇推介?
知唔知呢家45-200mm pan 記二手咩價位?

買左好耐放係到冇用過,想放出去
我用緊EPL7
跟機雙鏡

Olympus 75-300 ii
我用緊EPL7
跟機雙鏡

Olympus 75-300 ii

二代抵用

好用呀,又 sharp 又細支
中一光學同25 F0.95 25 F1.4
2者點決擇
機GX8
已有1235
14F2.5
20F1.7
驚同20F1.7 唔係相差好遠
但全手動鏡又未試過
中一光學25 F0.95 同P記 25 F1.4
2者點決擇 ?

機GX8
已有1235
14F2.5
20F1.7
但全手動鏡又未試過
中一光學25 F0.95 同P記 25 F1.4
2者點決擇 ?

機GX8
已有1235
14F2.5
20F1.7
但全手動鏡又未試過

我會揀p記25.4,因為你買25mm通常都係為左影人可以有淺影深,你幻想下影人果陣用手動對焦有幾煩就會打消買光一依個諗頭!
gf7 and epl7邊部好啲
都係平時影下野食行山影下景女朋友咁
我見两個spec都差唔多 但epl7 有個手柄好似啱男仔用多啲
我有用gf1諗住換機
我見两個spec都差唔多 但epl7 有個手柄好似啱男仔用多啲
我有用gf1諗住換機

一個有ibis 一個冇,
我有用gf1諗住換機

兩部都唔好
買g85啦

agger
我有用gf1諗住換機

兩部都唔好
買g85啦

agger

係,如果gx85有selfie Mon 我都買咗gx85。。。。

兩部都唔好
買g85啦

agger

係,如果gx85有selfie Mon 我都買咗gx85。。。。

就係依個原因我上年先會放棄咗xt1

兩部都唔好
買g85啦

agger

係呀去旅行冇反mon真係唔使同自己影相

兩部都唔好
買g85啦

agger

我會用電話影 反正自拍本身都難搵角度影得靚

兩部都唔好
買g85啦

agger

但我見gx85 sensor同像素都同gf或者epl差唔多一樣
主要分別係喺拍片,對焦同連拍度,仲有個evf
但其實對我黎講拍片係唔會用
比多幾千但我用唔盡部機好似好無謂

gf epl:輕,便,影相隻色睇過sample還可以
gx85:pro啲,拍片,對焦,連拍都高幾個lev,但就貴差唔多千五到,但我唔知佢影相會唔會靚上面两部好多,又或者個操作流程比唔比剽用家個感覺係值比多千幾蚊買
anyway多謝咁多位巴打嘅意見

btw 做窮撚真係辛苦,有錢我直接全部買哂返黎唔使左諗右諗

自拍既話pen f幾好
利申用緊

但我見gx85 sensor同像素都同gf或者epl差唔多一樣

gx85:pro啲,拍片,對焦,連拍都高幾個lev,但就貴差唔多千五到,但我唔知佢影相會唔會靚上面两部好多,又或者個操作流程比唔比剽用家個感覺係值比多千幾蚊買

我明你意思,不過有觀景器嘅相機都無好好多架,不過如果budget唔夠就冇計啦,平有平玩

我明你意思,不過有觀景器嘅相機真係好好多架,不過如果budget唔夠就冇計啦,平有平玩

自拍既話pen f幾好
利申用緊

買咗G85 lu...
penf太貴,冇4K,.....
又諗過,不過見Panasonic终於有5 axis ibis ,咁當然擇佢

而家舖頭計錯價4.9k 賣比我,即刻狗沖
呢度有冇人係同時有Full frame機,m43 邊方面真係會比較差呢,出現比下去情況
呢度有冇人係同時有Full frame機,m43 邊方面真係會比較差呢,出現比下去情況

都係景深,立體感同iso啦

要同輕便,價錢,相機feature(I.e. ibis, 4k, mic jack/ flip screen, etc)和lens line up 做比較

同光圈
full frame 室內ISO 多數好低 800 至640
M43 要1200 至3200
但重量係M43 2,3倍重(除左SONY ,SONY大約2倍重)
如果掛頸一日 頸都斷
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞