[細底係原罪] M43呢邊報到

1001 回覆
18 Like 2 Dislike
買完12-40 去旅行真係長插,係遠焦距唔得姐

this one indeed

https://robinwong.blogspot.hk/2015/07/shooting-with-olympus-mzuiko-14-150mm.html?m=1

thanks so much

Panasonic 有類似鏡頭嗎?

14-140ii

Panasonic 有類似鏡頭嗎?

14-140ii

http://www.price.com.hk/product.php?p=112666&hw=w

用epl-2

p 14 140ii

o 14 150ii
??

O啦好似仲平啲

同問
12-50
14-150 II 好?

如果升14-150就ok, 旅行會方便好多12-50真係唔見議,遲d可以考慮買多支大光圈定焦就可以cover埋低光問題!

對比14-150,12-50 真係冇咩好(macro) 除外

未買12-40 之前,旅行組合係14-150(日) + 25 1.8(夜)...

但你唔考慮12-40?

如果佢部機唔係epl3就可考慮1240

O啦好似仲平啲

如果價錢差不多呢?

兩支鏡頭邊支銳利啲?低光勁啲?

P記光圈好似3.5起跳 有筆直買12-40啦
好啦, 我決定 epl3 玩定焦, 應該會好過12 40個決定, 影cosplay多, 當練習機有咩推介
好啦, 我決定 epl3 玩定焦, 應該會好過12 40個決定, 影cosplay多, 當練習機有咩推介

12/2
15.7
17.8
25.4

12/2
15.7
17.8
25.4

影人喎 咪要痴到好埋?
45.8/ 75會唔會好d

影人我會推25.4全身,48.8半身,如果比較百搭就揀25.4啦

12/2
15.7
17.8
25.4

影人喎 咪要痴到好埋?

影人我會推25.4全身,48.8半身,如果比較百搭就揀25.4啦

點解唔用o記支25 1.8, 價錢上考慮

60 macro好少人提,好優質

影人喎 咪要痴到好埋?

點解唔用o記支25 1.8, 價錢上考慮

如果講價錢你不如買pan記支25.7, $1100全新水貨
今日入左25mm F1.7,$1158 幾抵

60 macro好少人提,好優質

好想買,不過驚玩兩玩擺埋一邊

有冇銀色?係唔係好膠?
利申轉Fuji 想放1240pro同25 1.4奶,有意pm
MITAKON 中一光學25mm F0.95 呢支又點睇, 其實點pm

有冇銀色?係唔係好膠?

冇銀色
係幾膠 不過我覺得可以接受嘅 尤其呢支鏡造工都幾實淨 對得住呢個價

有冇銀色?係唔係好膠?

冇銀色
係幾膠 不過我覺得可以接受嘅 尤其呢支鏡造工都幾實淨 對得住呢個價

仆佢個街,舊年俾b&h cancel左我order, 如果唔係連運費HK$850

有冇銀色?係唔係好膠?

冇銀色

真係好輕就真比起25 1.4, 1516中, 買邊支好呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞