[細底係原罪] M43呢邊報到

1001 回覆
18 Like 2 Dislike
EM10

Em10

想買em10但唔想跟kit鏡 有咩鏡好推介
主要去旅行同平時隨街影

筆直幾多先?

如果三到四千有無介紹

二手12-40
$4000樓下

一係P記12-35
三千頭有交易

最後一係P記15.7
都係三千左右

想問下係咪姐係呢支 12-40既

係呀,不過裝去EM10會有少少唔balance

多謝巴打解答

依支好重架
EP5
Pen f 25 f1.4 15 f1.7 45 f1.8
去旅行用14-150II(已有)定係12-40(想買)好
買左1240我驚我以後都唔用14150

我以前都有枝15mm 最近賣左轉17mm

咁咪用12-40既錢買左9-18
去旅行帶9-18 同14-150夠哂
ep5
金屬機真係好鬼重
好想轉機
EM10

Em10

想買em10但唔想跟kit鏡 有咩鏡好推介
主要去旅行同平時隨街影

筆直幾多先?

如果三到四千有無介紹

二手12-40
$4000樓下

一係P記12-35
三千頭有交易

最後一係P記15.7
都係三千左右

想問下係咪姐係呢支 12-40既

係呀,不過裝去EM10會有少少唔balance

多謝巴打解答

我想買 em10ii 鏡想買二手14-150(唔知有冇 )
去細鋪買筆直5千有冇可能???

好鏡做咩放
老婆岩岩買咗epl8
em5 長插12-40
有冇em5ii副救grip介紹
有冇em5ii副廠grip介紹

好鏡做咩放

屎忽痕
而家有14 2.5,17 1.8,25 1.4,45 1.8
好想買枝20 1.7試下但好無謂 同埋2代極少人放二手
GX1 GX8報到
GM5 報到
Gx7 報到
15 f1.7 25 f1.4 42.5 f1.2
GF3

14 2.5 20 1.7

咁咪用12-40既錢買左9-18
去旅行帶9-18 同14-150夠哂

等緊9-18出2代,想要weather sealed 嘅鏡頭

我見好多舊版嘅鏡(轉接位前銀色對焦環有條藍邊)例如14-150 14-42 40-150 都有出2代

買唔起7-14 pro 其實我都好少影廣角 新手覺得太多嘢喺畫面難啲構圖

到底om藍係點嘅呢 之前去旅行亂影嘅直出相 成日聽人講富士色搞到我心郁郁 但我覺得olympus發色都幾好呀

到底om藍係點嘅呢 之前去旅行亂影嘅直出相 成日聽人講富士色搞到我心郁郁 但我覺得olympus發色都幾好呀

OM藍只限於CCD年代
而家CMOS已經唔係個隻色啦
個人覺得OM用色飽和度其他廠高
而富士色就其實幾討好不過就唔可以稱得上係忠於原色囉

利申: 前Olympus用家而家Fuji
報到

GM5
12-32
35-100/4-5.6
9/8 fisheye
中一 25/0.95

報到

GM5
12-32
35-100/4-5.6
9/8 fisheye
中一 25/0.95

GM5插大鏡會唔會好怪
本身有支20.7 想趁旅行買埋gx85 1235值唔值得

買啦,gx85有機身防震,你支20.7會更好用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞