Netflix Dark 第三季集中討論區 (3)

1001 回覆
25 Like 3 Dislike
理論上Martha jonas係唔係可以純粹聽完破loop方法
係末日果刻改變loop 入邊嘅大事 整個新reality
而唔去原世畀救錶佬個仔
等2個世界繼續存在 但係新reality入邊唔洗做續loop嘅事

reddit 偷圖,諗咗一陣先明,好賤
其實都解得通, 遲吓有時間再睇一次。Dark 係香港應該hit 唔起
共產共妻 BTW, fuck Hannah.
Adam咪咁諗
但係新reality會overlap舊reality, 改變唔到舊reality
例如原本比Martha救既Jonas, 比人殺左, adam都冇消失
因為破loop既方法係直接阻止上帝粒子既誕生
你知,我知,單眼佬都知

成唔成功視乎Adam會唔會信佢,有冇搵Jonas,Jonas同Martha有冇成功
睇完第3季
好撚正將德國哲學拍成劇
尼采既永恆輪迴
屌,冇讀過尼采,又要去研究下
比多啲心機就睇得明

明咗真係會好爽
你仲明未個遊戲玩法
你係W1 W2 末日改變大事,佢都會有野修正 個loop

好似老坦浩斯講時光機既用途係去番 起源前,改變左佢 之後既野先唔會發生

你仲係W1W2 改變,最後都係Loop
睇完 我發覺 又要翻睇了
w1 w2 既世界既終結 = eva adam死亡, 咁W1 W2 就無更後既未來
不過想知破唔loop既情況下, adam去到最後都殺埋eva都破唔到loop
點解唔返過去改變?
永恆回歸 (eternal return or eternal recurrence)
尼采的宇宙是永遠循環不息的,宿命的、盲目的輪迴。
「一切過去,一切還來;永遠轉著存在的輪子。一切凋謝,一切重生;永遠流著存在的年光。……我重來,與此太陽,與此地球,與此長虹,與此猛鷲——不至於有新的生命或較好的生命,或相似的生命——我永遠回到這相同底自我生命……。」(《查拉圖斯特拉如是說》,卷三)

其實如果代入adam角度
當你由十幾歲開始不斷諗住有方法破loop
不斷試 不斷失敗 咁樣玩到就嚟一百歲
連eva都殺埋 都破唔到
咁你就會灰同失望 覺得係咪其實所有野都冇可能改變
覺得返去都冇用
唔再返去我覺得都好合理
其實s3個ending 咁
除左屋入面果幾個人
好想知Helge 係咪可以以後快樂咁生活
其中一個最慘既角色
最大本錢就無限張穿梭時空

返去同後生既講 「你未來會變成我,但你行既緊路最後殺完你認為要殺既人都只會無法破Loop」

不過上面話dark設定末手個一𣊬間先有freewill
駁唔刀
諗起套電影 triangle
諗起電影predestination 都係命定論
其實約拿一直都知adam係行錯
只不過去到最後都係改變唔到自己成為Adam
除非adam同早少少既adam講就可能有用
其實我覺得佢雖然係蠢 不過佢線索有限得一半冇計
真係要好似學霸咁睇曬兩邊先可能諗到
屌又要睇返張人物關係圖
次次開新季都要睇一次
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞