Netflix Dark 第三季集中討論區 (3)

1001 回覆
25 Like 3 Dislike
唔知有無人留意或討論過,Martha 最後兩集個眼底下個疤痕調轉左位,有冇高手解釋下?
世界c?
應該係準備去origin world 個時已調轉左
s3 個殺人三父子係jonas同martha ge仔?
係喺邊度証明出黎?
我睇解説先知
好多野都調轉左 屋既樓梯,平時演員右手開門,變左手,學校走位,好多擺設都唔同晒
好似冇講來源,都係口耳相傳
4 用一shot Celsium-137就穿33年

世界末日果下搞到部時光機用晒4 shots

33 x 4 = 132, 2020-132=1888年

佢地冇晒燃料 被迫留向1888 直到比w2 martha-2呃
(同留低一shot燃料比佢地整上帝粒子)
我覺得係佢本身個信仰信有白惡魔存在。

有啲似樓上有個巴打講過,你平時接觸開啲乜嘢,你睇Dark就睇到啲乜嘢。

佢每次聽到白髮、白惡魔、殺人歌詞都特別敏感,然後又將依啲嘢套入佢遇到嘅事件到,思想影響行動,行動變成事件。

性格、價值觀、信仰都係促成事件嘅一部分。
入面有一個好大題目,提過幾次,尼采既Eternal Recurrence 永續輪迴。可以話係宿命論。Jonas/ Adam 咁沉重既壓力同身世都係帶出果種哲學,同對Time / Space理解。

另一個大題目薛丁格的貓好多巴絲解過唔詳講。

但作為Netflix 第一套德國片,creator 都應該好Proud of German ,highlight曬兩大哲學題目。
d配樂都世界級,同埋服裝設計都一流,淨係一單黃色外套都好好J

ulrich件衫都好有心思
琴晚睇完12猴子
呢套戲好似好高評價
但我係睇完Dark先睇呢套
覺得佢好曹通
淨係睇過戲,翻拍電影冇幾多有好下場
無知一問,令細路仔失蹤嘅原意係乜? 同埋點解一開始jonas 係個洞口會見到老豆滿面黑油嘅?
唔失蹤既 囉1952年黎講,核電廠地盤冇細路屍體,Urich唔會比人捉走

2019年冇細路屍體,ulrich唔會入山洞,黑爾格唔會受傷

其實簡單d講,所有野都係環環相扣,每一面都係觸發點 冇起源 冇結束

2. jonas有病 幻覺 ,至少第一季係依個意思
開頭都俾隻黑油老豆嚇親
以為係恐怖片
套野d鏡頭氣氛,配樂,色調真係好正

每次見到jonas著住見黃色雨褸行森林到好有feel,果種對比好強好正
最恐怖係第一集,捉住人睇電視,第一次睇個MV好恐怖,歌詞又係

套野真係好正

我認為應該參考星際啟示錄,當他進入時空時,他會嘗試向他的女兒發送信息。 他的女兒還處於青少年時期。 但這似乎不是他第二次發送。 在時間空間中,時間只是長度,寬度等另一個維度。因此,基本上它是第一次發生。 瑪莎和喬納斯的孩子所看到的就是他們未來的一瞥!

google翻譯
想問下點解有時係-33年 有時係-66年? 係咩原因導致呢個分別?
同埋世界末日既原因係因為三個時空都同時開時光機搞到共鳴?
我見第二季尾約拿係山窿關閉隧道果陣 核電廠頂都出現左黑洞
OA 我覺得係佢劇本拍得太亂,好多野想講 塞埋晒一齊,變左每樣講d 同埋睇得出係拍完第一季先寫第2季,好似FBI第一角扮明本身係奸角,第2季格硬寫番好佢

dark好在 一開始寫晒劇本先拍,睇得差好遠
隧道只可以番去-33/-66年

你睇晒三季未?怕劇透你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞