Netflix Dark 第三季集中討論區 (3)

1001 回覆
25 Like 3 Dislike
乜奴
個look 咁成熟 留哂鬚 唔太襯佢
silja
邊個,好多都認唔到
漢娜好樣衰
估唔到得一個人覆
太長因為
已經解釋得好好明既人都唔會覆
你地睇時有無發覺有啲集數佢個background 會耐唔時有啲暗閃 眨幾下
無記錯s1-e1 /e2好似有
而家s3e7 開頭無耐Noah 同 Elizabeth 係山洞講野又眨左幾下
唔係s3先有咩?
應該係代表轉世界?
睇晒dark 同埋大家推薦既stranger things
仲有咩netflix 既劇係推介?
想睇差不多類型唔想太多愛情線
thanks
可能我講得太冗長
簡單講就係兩個立場對決

Sad ending
決定論、薜定諤的貓理論 貫穿3個世界
W1W2源世界一開始就set死咗要跟個故仔咁行
任何時候都冇人有free will
每次loop Claudia都有 同& 冇同Adam 對話呢兩個現實、源世界兒媳都有 得救&死亡呢個現實
直至觀眾observe 到 兒媳得救 先confirm到呢個現實行落去
呢個觀察行為都係 plan好
甚至會一直loop 落去

vs

Happy ending
決定論唔會去埋於源世界
最後一次loop,Claudia 利用漏洞第一次有free will 突破決定論,同 Adam對話
最後成功改變歷史

穿越劇黎講 依套幾好睇,不過netflix冇
咁誇
jonas真係好撚似廢托
幾時先會再有神劇 睇
不停翻睇dark 就可得
好鍾意佢講既哲理,以前都聽得多,但係拍出黎另外一回事,感受深好多

同埋好鍾意佢地獨呆 尋思個mode
網上見到有人提出一個問題

Unknown點樣射同一粒精去生w1 w2 兩個tronte出嚟
琴晚睇到Hannah 同烏以利 比人殺左真係好心涼
我覺得有一個好重要既msg 就係:
你愈唔想變成你心目中憎/唔鐘意既人,世界同時間會將你變成咁

情況就好似一開始返工成日想幫人,唔想做仆街,但往往時間同其他人就會搞到你變埋仆街
不要說了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞