Netflix Dark 第三季集中討論區 (3)

1001 回覆
25 Like 3 Dislike
冇恐怖野,但第一季個氣氛真係佈得好好 特別個死人懸疑音樂
我半開眼睇緊淆淆地
冇恐怖野,得哲理野,記住依套野 冇任何多疑野,全部都有意思

唔會好似其他劇 有場景會時間食飯傾計咁
冇多餘野
留意細節
都唔算係既,學佢咁講
唔理咩途徑 ,最後真相總有方法浮面
調轉番,佢想講出黎,最後總有事發生唔比佢浮面
一口氣睇晒三季. 唔係斷開睇, 每一季仲有記憶地睇下一季, 如果分開就一定唔記得劇情.
睇晒整合都大致理解成個LOOP 點行, 但對NOAH 整死細路個實驗究竟係做D乜? 大JONAS 話係時光機原型但之後無出過, 定係都係為左製造LOOP 而做?
唔知先前有無人講過,幾部唔同的時光機係點運作同有咩分別?
山洞通道
HG部時光機
金色球
地下室捉細路試果部
黑色上帝粒子好大部果部

點解Jonas可以返到1888,但就無其他方法走,同其他人整機整幾十年?
山洞 只可以番33年前同66年前
HG部時光機 應該可以任去唔同時間
金色球就去任何時間同可以穿梭兩個世界
咁安心啲
HG部時光機 可以任去33年起跳既時間,但係同一日

黑色上帝粒子好大部果部/阿當原成品果部 去任何一日

點解Jonas可以返到1888,但就無其他方法走
比人昆左係到整機,果個時代煉唔到 銫137(好似係),所以走唔到
用黎維持原LOOP
我記得有個解說:

Adult Jonas部機係33年咁穿越

佢地係向世界末日果一刻穿越

世界末日嘅核幅射力量pump up咗部機4倍

2020 - 33 x 4 = 1888
1888年果陣冇時光機

佢地部機又一嘢用晒啲燃料

跟住world 2 Martha-2過嚟比咗一粒Celsium 137佢地研發上帝粒子

一整就整咗30年
應該係隨身拎個部機先可以去任何時間?
最尾一集克勞迪婭個老公係咪之前無出過架?
有無講過黑爾格老婆/peter老母係邊個?
做咩黑爾格由太子仔變做掃地呀叔咁慘
黑格爾老豆,第一代廠長,出過好耐場架啦

已經分唔到呢啲人真心定假膠
黑爾格老母比人女女女先有左黑爾格
第一季出場 話要起核電廠條友 好似係
冇講呀,loop以外既人
因為黑爾格老豆知黑爾格唔係佢親生

所以淨係比佢做打雜/看更

佢老婆係loop外人/故事外人

啲人網上估佢係叫雞搞大人個肚

因為想像唔到黑爾格識拍拖

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞