Netflix Dark 第三季集中討論區 (3)

1001 回覆
25 Like 3 Dislike
我成日覺得佢啲肉地好似Jennifer Lawerence咁
Dark由佢第一季開始播就睇
套劇真係好神 尤其睇第一二季嗰陣不斷有驚喜
佢都肥得好撚緊要
Money Heist 我睇到 S2 中間停撚咗,越來越唔合理,講個女主角走咗出去都要衝返入鑄幣局,做乜鳩
終於睇完第3季
多左個世界更加燒腦
睇要之後要上網睇人分析返先明
最後阿當夏娃世界都唔存在,根本唔會有 Jonas
頭兩個season由個廠長搞搞陣都夠on9,第3季仲要見佢扮撚哂型入番我去即刻唔想睇
睇S1S2嗰時我諗點解d角色見到未來嘅自己會認唔出係自己,甚至連親切感都冇?

之後S3就諗,應該就係因為個個年少都覺得自己唔會「變成心目中憎/唔鐘意嘅人」。俗語講嘅「變到我自己都唔認得我自己」。
反而我係度諗點解成村人都醒唔起Michael細個個樣同Mikel 一模一樣
33年前既事真係未必會記得太清楚,唔係日見夜見
好多都係見過1-2眼,同埋你唔會覺有時間旅行架麻
當您想到結局時,實際上沒有人死亡。它們只是從一開始就不存在,儘管確實如此,但感覺仍然很像死亡。
其實係最好結局

2個世界永恆輪迴地獄,個個人一出世就係為左做predefined左嘅野

所以我完全buy adam,係衰學歷低比人撚
巴打 有冇睇進擊的巨人

果邊有一樣嘅哲學掙扎
緊係有

2套作品講到核心都係講緊人無完全自由, 永遠比慾望束縛, 而慾望引致輪迴地獄

DARK最癲係唔止哲學性, 連量子力學都顧及埋, 睇完第三集我重溫返量子力學D理論, 先發現唔單止schrodinger's cat / entanglement, 佢仲講埋其他理論

有興趣可以睇下下面片(無中文), 純理論無數學
https://www.youtube.com/watch?v=dzKWfw68M5U
https://www.youtube.com/watch?v=wp1fOJevao8
要之後睇番呢條片先明,好很深
欣賞佢effort

EVE個family tree係老Martha流傳比loop內嘅Martha睇

呢到寫Claudia係同Tronte生Regina

Which Claudia fake9 Eve: Regina is in the loop

其實Regina係Bernd Doppler生 which is out of the loop

最後Claudia說服成功Adam先破loop

證明Claudia每次loop都有殺world 2 Claudia

係,除非佢淫亂到連邊個經手都唔知
因為Eve目的係確保個loop一切如常,Claudia目的係破loop
1. 33年前嘅記憶冇咁鮮明

2. Ulrich同Katharina結婚紀念party前夕去咗Hannah屋企。Hannah見到Mikel講咗句類似「嘩~咁大個喇」,或者佢哋家庭之間往來唔係咁密(Ulrich同Hannah除外)

3. 未親身經歷過穿越點會諗咁多,就算醒起都只會覺得人有相似。Hannah講完樓上嗰句有醒起,但佢都只係以為係Deja Vu咁輕輕帶過。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞