Netflix Dark 第三季集中討論區 (3)

1001 回覆
25 Like 3 Dislike

Origin of all life, including Adam and Eve. 老中青三代一定係同時出時出現,咁都唔係影射 God, 我冇野講
冇咩用,目的係令d細路失蹤
參考聖經就係神創造天地萬物
既然 Adam Eve係對應W1 W2
而W1 W2 都係因為鐘錶佬而產生
根據你前面既point,三個世界係triquetra,咁更肯定所以神=鐘錶佬 呢個講法
暫時我麻麻地
都係等遲一排有冇多d大神出片分析
暫時睇咗好多片,好似冇咩人講得到咁深入
好多淨係有講最簡單既劇情、彩蛋,冇咩分析
呢個位唔算重點既 合理推測
Jonas 死= 破loop,其實第二季爆咗Adam = Jonas 已經可以咁諗
一二季又係determinism,第二季冇咁做的話,正常都推斷到有阻力?
上得黎問既話應該預咗被劇透
冇人答佢好似好慘不過當我唔著
Time machine prototype
有用

1986條隧道只可以去到1953同2019

但返1921需要時光機

Which 上面嘅嘢都係Adam要佢做 / 本時空日記話會發生
to fulfill the loop
我想問清楚S3 Katharina 去果個係亞當世界 定夏娃世界 嘅87年
睇到佢死左,好慘
S3 Katharina 係返咗去亞當世界 (World 1) 嘅 87年

1) Katharina 老母條 Saint Christopher 鏈被 World 1 Mathra 係 2019 夏天游水嗰日執到
2) Katharina 喺 1987 年見嘅 Ulrich 係 去咗 1950 年代並老咗 33 年嘅 Ulrich (World 2 Ulrich 穿越嘅時間同際遇唔同)
3) Season 2 episode 6 班主角去個湖游水講嘅 "women in the lake" 女鬼傳說指嘅正正就係被殺嘅 Katharina , 當然佢地唔知係 Katharina
World 1 Adam

兩個世界好多分別

Mirror image 左右倒轉 之餘

鏡頭比例都唔同

唔同年代就要睇唔同調色
好似十日都冇就到

實有其他人訂啦
咁都要問依個,W2 佢個仔都冇唔見到
所以最後martha同jonas係原世界係咪唔會存在架啦
係邊買?有冇link
https://www.redbubble.com/shop/dark+netflix+t-shirts
如果夠大隻 想買件 諾亞背後紋身果件
身邊無人睇
好正常 連登都少人睇啦 冇性愛,冇打鬥要用腦既野冇人睇
睇到條鏈跌左係沙灘度即刻醒起
呢個伏線好神,Katharina
想問 s1 到底邊一個時間既 jonas 帶 mikkel 返去 1986
鐘錶佬係神 係咪即係imply 時間係神 咁理解都合理

利申:未睇哂
同Claudia一齊搵食既年輕jonas
時間線係 同老豆傾完計自殺 --- 瑪莎死之前

同老豆傾計有拍到 係後生版帶佢入去
有道理

想記點唱,但搞唔掂d音
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞