Netflix Dark 第三季集中討論區 (3)

1001 回覆
25 Like 3 Dislike
無野啦 唔該曬 本身都明個結 諗遠左
當左有前後loop都係真實理論黎
以為 個無限結 係現實上都真係有呢個理論tim
官網話淨係世界末日個刻先會產生多重現實
量子糾纏好似係
其實破 loop 都係注定會發生嘅事
我都有諗過係咪淨係發生過一次

但睇多次見到eva話見過adam殺佢,證明之前真係有loop過

不過我都buy claudia 破loop係set好,正如末日前martha有冇救走jonas一樣
有話adam殺左佢?E8講?
冇話最終一代 (bootstrap paradox 理論 ),Claudia 揾到 bug 破 loop 同搵唔到兩個 realities 係同時存在,tannhaus 個仔有冇死都係兩個 realities 同時存在
tannhaus 個仔死 > time machine > split 2 worlds > jonas, martha, the unknown, etc. > 破 loop > jonas & martha 叫 tannhaus 個仔返轉頭 > tannhaus 個仔冇死

tannhaus 個仔冇死,就唔會有 jonas & martha, 咁邊度有人叫tannhaus 個仔返轉頭,要兩個 realities 同時時存在先解得通

以上鳩 up
E8 adam拎槍指eva個陣eva講過後生嘅佢會見到eva比adam殺,再決定成為eva

上面都有講腦補adam之後再比中年martha殺,其實我估係無所謂嘅,因為殺埋eva adam已經做哂佢係loop會做嘅野,死唔死都ok
其實整體都幾好,唯獨係有一點睇到有啲煩
可能因為大部份人都只係棋子,
基本上人人都只係聽命行事,比人擺佈

結果果幾team人就成日係度係度同對方講話其實adam呃緊你/eva呃緊你/claudia呃緊你
到依家 google都未有咩人有評價/劇評

93都算高

此外,在上述場景中,她身後的舞台上有三個門口。這是對整個展覽中相交的三個世界的又一次致意

那麼為什麼在2019年電視上會出現這個廣告呢? 
Magnus和Franziska在第一季的結局中看到了這則廣告,當時所有的電力都亂成一團,因為成年喬納斯(Jonas)在洞穴通道內製造蟲洞。廣告很可能是關於跨界世界的早期暗示。 

當漢娜問jonas為什麼在那兒時,他轉身低頭看著地板。當時,這個手勢是個謎。
直到第二季的結局,我們才看到亞當射殺了瑪莎,而她死在年輕的喬納斯懷中,就在飯廳的確切位置。

同樣,當Jonas用亞歷山大·亞歷山大(Aleksander)的槍看見漢娜時,也感到震驚,因為那是亞當用來射擊並殺死瑪莎的那把槍。
年輕的伊麗莎白在HG Tannhaus的商店中發現了一本書,該書預示著亞當和伊娃的世界的揭露,其中以起源世界為中心。

在第二季中,我們也首次看到了Eva小組在第二世界中使用的循環時間旅行裝置。

機器的藍圖在亞當的牆上。根據官方的“黑暗”網站,這被稱為“黃金時間旅行領域”。它不僅使人們可以旅行到他們想要的任何年份-不僅向前或向後33年,而且還可以到達其他世界。

2053年,伊麗莎白和夏洛特摸了額頭,就像他們在2019年說再見時一樣。

在第三季第六集中,西莉亞將被囚禁的瑪莎帶到了亞當。在翻身之前,西莉亞(Silja)從1800年代的衣服中脫出衣服,穿上睡衣。然後瑪莎被亞當殺死。 
在下一集中,我們將看到Silja時光倒流,去見Bartosz(然後是出生的嬰兒Noah和Agnes)。您可能沒有註意到Silja在1800年實際上是穿著Martha背上的衣服。 
即係W1 Claudia 33年黎搵family tree、殺W2 Claudia 都係loop入面發生既事?
到今次末日前,先發現時間會停止,然後創造出另一個reality :同Adam 對話
咁以前既loop既Claudia 應該一早發現起源係 鐘錶佬啵

“That she (Regina) can only live in the world which everything was created from. The origin world. I lied to you. And to Eva. But the knot had to stay tied. I had to make sure you were both in the dark. To keep everyone in this knot in the dark. Everything had to happen the way it always has.
咁有上帝視角先講到既說話 都係loop 一早set 好?
原世界嘅 Tannhaus 為咗想改變過去而整部time machine, 因為malfunction 就 Split 咗 World 1 and World 2 (no Jonas) 出嚟, 形成咗害好多人嘅 loop。 最後因 W1 Claudia, W1 Jonas, 同 W2 Martha 成功破局, 拯救咗佢個仔一家三口。事實上 Tannhaus 係成功改變咗佢個仔一家三口死嘅事實, 但佢永遠唔會知係自己間接救咗佢嗰衰仔。
S03E01 the unknown 一開始就係偷咗呢張圖,同埋官網 confirm 咗有幾個金波,官網真係好正,補完好多知料
雞同雞蛋嘅問題,佢個仔冇死就唔會有 jonas and martha,冇 jonas and martha 佢個仔就會死

所以我個結論係,兩個 reality 一直同時存在
諗住最尾嗰季會交代下點解個單眼佬會爆咗隻眼啦
又或者講下點解w2嘅佢又會斷咗隻手啦
睇到大結局嗰陣諗住全程都冇提過 應該冇希望啦
點知最尾同枱食飯嗰陣又有佢份
到佢真係講點解嗰陣我心諗你唔好又比其他野打斷呀
吖屌你老味真係比個停電打斷咗
都可以接受 martha 有幾個 realities, 點解呢個結論就唔得?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞