Netflix Dark 第三季集中討論區 (3)

1001 回覆
25 Like 3 Dislike
好似係time travel 我記得講過時間旅行唔係冇代價
人類身體係唔適合長時間time travel
1, 2, 4 其實冇衝突,有1 先有 2, 4

但係淨係 1 本身唔似 2, 4 咁有邏輯推論

3 唔符合齣劇嘅 theme - determinism
由S1 開始都係講緊 determinism, S3 一開始就講
Man can do what he wills but he cannot will what he wills.
Claudia 之後voiceover 又係講緊同一樣野
我就接受唔到結局係推翻之前所有野

劇嘅其他道具都有 symbolic meanings,

尤其是係個破 loop 關鍵 Triquetra

"In the Christian faith, the three points of the Trinity knot represent the Holy Trinity of Father, Son and Holy Spirit. In its original form of vesicae pisces, it incorporates the fish which is a popular Christian symbol. Occasionally, you may see the Trinity knot enclosed within a circle as a means of emphasizing unity or eternity."

BTW, the Unknown 都係影射神,三位一體,生命泉源
佢無名無姓係有原因,神係唔會有名㗎

我係 2, 4 忠實支持者
Time travel 一定係 Claudia 最多,佢都只係身中輻射,表面冇穿冇爛
st christopher pendant reference
Bartosz 明明就唔服佢
24建基於1既話,個base已經唔夠穩,畢竟1斷章取義咁係吹出黎,Jonas講既母體的數據錯誤係指Dejavu

而所謂determinism,W1W2先能夠肯定適用,源世界冇證據支持
Trinity knot冇咗W1W2都己經唔成立

我撐3,始終劇情上有最直白方式支持
24就要腦補
加上接受唔到Observer係觀眾
最後結局既處理方式、Hannah既獨白明顯有心想係loop 終於完結 既Happy ending
如果係24,唔計3既象徵意義,其實個世界觀可以吹得好大,可以繼續拍落去
真係24既話反而有d蛇尾feel

btw 神係有名架無論神話神系、宗教神都係有
Adam 同 Eva 係跟番聖經,咁三位一體就係指聖父、聖子、聖靈三個位格同為一體- 即係上帝
利伸:中小學都係耶校
暫時睇到s3 開頭
約拿如果係咁大義凜然嘅,走去自殺係咪就破解到無限輪迴
我都係唔明Adam Eva 同Tiedemine 佢地各自堅持要完成個Loop既原因
後面試過自殺 但點都會有人/事出黎令到佢死唔到
因為因果律,Adam 呢個歷史已經存在,果 存在 就 殺唔到 因
Adam:認為一日唔完結,悲劇只會永續,所以想破loop攬炒,但佢一直破既loop 既行動其實係令loop 維持落去既原因

Eva:認為破loop既話 兔唇仔就會死,你當母愛爆發所以要維持loop

Claudia:知道 Regina 係loop 外產物,而佢最終搵到方法破loop,所以要將loop 維持到一模一樣,關鍵位再企出黎破loop
但係w1 Claudia問w2 Claudia

你有冇見過 老咗 嘅我?

w2 Claudia: 冇

所以我傾向相信次次都有殺佢

經歷咗33 年 x Loop numbers

佢理解到破loop之法係 破源頭世界 果次 = 破loop果次
Link? 訂咗幾耐?

即係見到有人著出街就肯定係牙痛巴
人地都話未睇後面,咁都要劇透
1 我係指博士發明時光機搞咗 w1 w2 出嚟姐,咁先有之後一連串 events

2, 4 唔會冇咗w1 w2

origin world 消滅 > w1 w2
w1 w2 消滅 > origin world
都係一個 loop 三個世界循環不息

就算當我個結論係啱,導演都唔會拍,留返啲想像空間,一拍埋成件事就好柒

嗱,我就唔係耶撚,我真係 sure
Jehovah, YHWY, Yahweh 呢啲名同我地對名嘅 concept 會唔會唔一樣?
仲有三位一體,我係講緊 the unknown 老中青三代一定係一齊出現,你係咪講緊第二樣野?
sor, 原來我仲未講完

而所謂determinism,W1W2先能夠肯定適用,源世界冇證據支持
Trinity knot冇咗W1W2都己經唔成立

determinism,W1W2先能夠肯定適嘅話,3就已經唔成立

determinism 適用的話,Claudia 破 loop 就會有所謂嘅一次

你個駁論都有講
始終 1 講既bug都係有d 格硬自圓其說feel

你呢個解釋係指消滅姐,origin world 存在就唔同講法
唔清楚2 d人點諗,硬係2同4比較,我反而支持4多d,2個大loop 太天馬行空
4 就基於薛定諤的貓,observe 完兒媳得救,咁兒媳死亡>W1W2 呢個reality 的確係會冇咗 唔係咩

我就覺得個ending 係有心話俾讀者知係有happy ending,見仁見智呢d

因為Adam Eva 就係神創造出黎
所以就知the unknown 冇可能係影射神
Adam Eva 影射兒媳的話,真正既神反而係 鐘錶佬...

最尾我見到你話the unknow 影射神,以為你話三位一體講緊聖父 聖子 聖靈
Jehovah, YHWY, Yahweh = 耶和華 唔同譯音
聖父= 耶和華= 上帝
聖子= 耶穌=上帝個人子
聖靈 呢個太抽象
三個位格 三位一體= 獨一真神
anyway 呢個大家諗唔同野
始終冇講明Determinism 去到咩位
係淨係W1W2 適用Determinism、時空隧道喺因果外計唔計?可以用Dejavu 解釋?
Claudia 發現末日因果律唔適用,但其實又係唔係Determinism 既一種?
用W1W2黎推斷源世界 都係Determinism又啱唔啱?

每個解法都有合理合/bug位/腦補位
每個解法又其實可以拉埋一齊講,互相有相似地方,諗爆頭
大家討論下都好
2 = 4
貓貓未開蓋同 已開蓋個 state
4 係2 嘅 延伸

the unknown 先係 origin of life iin w1 & 2
劇入面有講,family tree 有寫佢係中間點
所以 adam 先一直以為佢個 origin 消滅咗佢就ok

我話三位一體係講緊 the unknown 老中青三隻野
唔係講佢, adam and eve
想問下 noah做實驗果張櫈係有咩用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞