Netflix Dark 第三季集中討論區 (3)

1001 回覆
25 Like 3 Dislike

隻歌全部變晒fans留言
有存左過一瞬間既,係消失左
解脫就真啦
成個人生做嘅人就係為左fulfil loop,仲要成個人生要loop無限次
比係我都真係想同成個世界攬炒發現自己只係夢一場可以完到其實已經好完滿
但係佢哋蒸發前有講返光橋入面見到嘅嘢。

其中一個講咗句類似「我一直以為係發夢,原來係真。」

佢哋係有依個記憶嗰喎。
係wo 唔記得左
同意1

不過我覺得果下劇情需要ja,小朋友既野好少會記得,何況成個溫登都冇咩記性
想知佢哋戴嘅錶係咩牌子?
無記性應該係家族遺傳病

個下劇情可能純粹想講佢地兩個係perfect match
所以d人話觀眾係Observer

我buy2,時光隧道超越時空限制

Official explanation from UK Netflix

https://youtu.be/XkH3G2YGr0o?t=895

呢到話you can say that(量子糾纏,源世界有撞車+ 平安 兩個realities)
13:56 話3季26集以黎,第一次有人改變咗something
制止咗鐘佬研發time machine,從此冇Adam& Eve’s world
所有因Knot而誕生既人消失
結局對鐘錶佬黎講係happy ending
即係唔存在咩源世界大loop

所以總結係
兒媳撞車 + 兒媳平安兩個realities 同時出現
Observe 到兒媳撞車> Time machine invented> loop
到Observe 到兒媳平安,兒媳撞車呢個reality collapse,改變咗歷史,時間線性咁去
邊隻

依件衫
想問下各位
點解MAGNUS 佢會有精靈球
去到EVA個世界
去叫MATHA 跟佢地走?
正正因為咁

思考返佢地嘅存在意義

係件好好嘅思考課題

Inès 墨護士嘅哲理(天比咩我 我就好好過)
World 1 Tannhaus嘅哲理(我好想知未來係點)
無錯

量子糾纏嘅宏觀世界彰顯

啲科學家都係估de ja vu
冇講Adam陣營最先點有個ball
我估關Claudia事
我估係 Eve比佢地

因為Eve一直誘導Adam佢係「破壞緊個loop」

比埋個波 佢地做loop內需要發生嘅事

然後最後破loop失敗

完成尾loop
今日有朋友睇完同我講

「你個人有幾多內涵(睇過幾多書 學過幾多嘢),睇DARK就會諗到幾多 得到幾多 講到幾多」

調返轉嚟講

其實根據對方睇完DARK之後講到啲咩

大約會判斷到對方肚內有幾多墨水

(睇完DARK令我返去深入睇返
尼采永恆輪迴
叔本華個人意志
量子糾纏宏觀假設)

好想多謝編劇可以將咁多智慧成功匯合向一個劇本入面
我覺得最confusing係每個人嘅動機,以為佢一直guide住你幫你,點知又係呃緊你
睇完淨係搵分析搞清楚劇情 好冇內涵
啱先睇完 冇追過post
想問 Claudia最尾見返adam個時
佢話係new page未重覆過
但點解之後adult Claudia會再遇elder Claudia
同埋elder Claudia有答佢if it goes right, Regina will live
咁係咪代表個段時空係重覆過?

認人認關係都唔難
老Claudia開頭做d野同對家Adam一樣,睇到懷疑人生
應該loop左好多次
搵Adam係一個未選擇過既choice
上一個loop,Claudia可能揀過其他option但最後fail,最後Eva比Adam殺埋
個人冇咩墨水
純粹鍾意燒腦、穿越、時空悖論、懸疑、悲劇、自由意志、非線性時序 虛虛實實 炒埋一碟,又自圓其說到既作品
Butterfly effect, Predestination, Memento, Inception, Steins; Gate
仲有West world 第一季
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞