Netflix Dark 第三季集中討論區 (3)

1001 回覆
25 Like 3 Dislike
你睇多次我條問題
其實#54係講緊另一樣野
#54想講Claudia 點樣知道起源係咩同源世界
我唔係想知呢樣

我想確定既係,Adam 失敗咗咁多次,Eva 贏咗咁多次
咁Claudia 應該係有 無數代Claudia
前面既loop 入面,從來未諗到過真正破loop 方法,所有諗既野都係歷史重演
最終一代終於發現有bug
用最終一代既自己既 33年 搵到方法
所以講係咁講話用咗33年
其實已經係 33年 x 無數次loop
應該係咁?
我認同係咁
其實我想講既野就係.....
係W1 loop入面,adam 曾經重覆嘗試破loop唔成功既佢最後係會行到咩階段, 而搞到導致個loop一直end唔到? 你意思係咪指殺完w2 matha都發現破唔到loop既adam 就會去左w2殺eva, 咁我合理預測殺完eva都係破唔到loop, 但佢曾經又未試過第一次同Claudia破loop既經歷, 咁曾經破唔到loop既佢會點?

直到直到Claudia行左另一條路去到adam 第一次經歷s3e8既對話

而破loop關鍵我理解loop入面Claudia 行晒33年兩個世界,都發現一直loop落去, 從而w1 Claudia 係最後一個週期loop上決定殺左w2 Claudia 扮 w2 Claudia, 令所有野都正常發生, 但唔同既係可以第一次經歷同adam解釋所有野?
1986 nuclear plant 個accident 係咪一定會發生?
點解33年後個堆核廢料一俾人開蓋就會世界末日?
如果早開幾年會唔會出事?
睇番先明jonas & martha 見到成身黑油既係佢死左既老豆&比adam殺死既Martha

仲有成套劇得regina&佢老公無偷食

有冇人可以解答下ending hannah講既野既意思
同埋單眼佬其實係邊度黎,同Peter 又係咩關係
Claudia 唔係一怒之下架
可以再完整少少
末日時因果律唔再適用 所有有能力既人呢刻都可以唔再跟loop 作出行動(Claudia、Eva;Adam冇能力
今次末日,Claudia 先發現呢個大bug(可能以前無數代既Claudia 冇留意原來末日時 因果鏈會斷裂)
唔跟以往「被loop(因果) set死」既做法
由2020年末日開始,到2053年既33年搵方法
Set 問題俾W2 Claudia 踩
到下次末日 行動成功

至於Claudia 有冇製造出兩個 reality
應該仲未有肯定答案?
根據上po 巴打comment,因為Time travel 令時間唔再線性
Claudia 同Adam 解釋完,再番去過去同 Egon say sorry,再俾 Noah 殺,令「歷史」重演

呢兩個解法都ok
Adam殺完Eva後佢都會死

Claudia 個度大致正確?
但應該每個loop都有殺w2 claudia
係去到最後一次先分左兩個claudia
應唔會,唇佬做手腳先搞到世界末日ja

一開始諗佢係做手腳整出上帝粒子?但廠長未死果時己經有,所以應該係佢地搞到世界末日掛
果個源世界黎(即係坦浩斯整時光機果個世界)

hannah 即視感, 算係套野想講既野掛 劇情上冇特別意思
係想知同peter男朋友有咩關係 打漏咗
Adam殺完Eva後佢都會死
如果係咁 咁就明白了 即係一直破唔到loop既ending 就係
= adam 殺 martha 破loop 唔成功 -> 殺 w2 eva-> adam死埋 -> w1w2end
-> 後生個班就重覆以上步驟
單眼佬同佢係兄弟
Yes
係loop入面就係咁發生
我反而唔同意每次都有殺 W2 Claudia
殺 W2 Claudia呢個行為= W1 Claudia 已經有自由意志
已經諗通原來一直被W2 Claudia、Eva 利用,所以先Set 問題被佢踩
(W2 Claudia 應該係唔知自己被Eva利用重覆個loop)
最尾Claudia 有冇分兩個reality,我#108有講另一個可能性,我都好想知確實答案
討論區3多咗好多睇唔明既人
我覺得就唔係 至少係冇傳到知識落下一次
如果以瑪莎角度黎講 佢應該係最清楚 叫經歷過三次,jonas唔算直接經歷

當然最易接受既解釋係 母體數據出錯
Claudia解得好通透
一集講哂太急姐
因為我卡左係
adam 破loop 唔成功既情況下, 行到最後究竟仲會發生咩事
所以我先話我係adam 知道行到殺w2 martha, w2 eva都破唔到loop
仲即刻驚醒根本源頭唔係呢度
不過邊度話殺完w2eva後 adam就會死, 唔記得
重睇 可能會有暗示過,每次白惡魔出場都好有哲理,相反第一季中年jonas講既野明顯係推進劇情
因為Claudia 係w2拎時光機設計圖
然後將設計圖俾鐘佬呢件事係必然發生
所以Claudia殺w2 Claudia 應該係每個loop都有

至於Claudia係邊一刻有freewill就係同Jonas Martha分兩個人個刻一樣
末日前一分鐘

不過得對白有交代
係同Adams講解個時
冇畫面說明實質點做
S3E8
我篇長篇大論有講Eva講左
至於Claudia 有冇製造出兩個 reality
應該仲未有肯定答案?

我上次連 screenshot 都出埋
都話 claudia 喺劇入面啲對白已經 confirm 咗
睇reddit 先記得s1 s2時佢哋游水時已經有講湖底有女鬼呢個傳說,連警局都有。佢地完全唔知自己阿媽。
仲要s2時覺得佢地執咗條鏈幾浪漫咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞