Netflix Dark 第三季集中討論區 (3)

1001 回覆
25 Like 3 Dislike
https://www.indiewire.com/2020/07/dark-netflix-jantje-friese-baran-bo-odar-last-season-1234571237/

大約講 w2世界落左好多心機設計鏡像,左手開門變右手之類好似

S307集就好似將所有拼圖放埋一齊
,冇咁多時間 每個角色同觀眾講拜拜

有冇英文底子好 巴打 睇完翻譯下
DARK songs, 大部份都有
https://mega.nz/folder/29ERiQZC#UeIRnjKCCbhC9I4opVQwGQ

啲歌真係好正
拎設計圖俾鐘佬係每個loop 既固定動作黎
正常就係 W2 Claudia 帶 W1 Claudia去拎
W1 Claudia拎俾W1 鐘錶佬
W2 Claudia就一早拎咗俾W2 鐘錶佬
然後我咁睇

上次2020年末日,W1 Claudia成功獲得自由意志
用33年搵出方法,殺 W2 Claudia
W1 Claudia 拎設計圖,再兩邊走
Eva 當刻先問點解唔見W2 Claudia
到2053年搞掂所有野,變老 Claudia
番去2020年末日前,同Adam 解釋

否則,好難想像,W1 Claudia都已經殺死W2 Claudia,都做到呢步
已經發現一直被利用,然後做間諜兩邊走
2053年變老 Claudia,又再重覆上次loop 咁死
咁樣變間諜兩邊走個意義好似冇咗
破loop關鍵我一直都認為就係
由w1 Claudia freewill 而作出殺w2 Claudia , 扮w2 Claudia 兩邊走
先成功走到最後第一次經歷adam 對話
唔係既話每次loop殺w2 Claudia 但又破唔loop既作用係咩?
岩岩睇返S3e8 淨係知道正常破唔到loop情況下
殺w2 martha -> 殺eva, 但無講adam就會死去
只係話後生既marthe會搵到Eva 從此勢不兩立

同埋有度w2 martha 殺 w1 jonas呢度係咩回事
You got me bro
係冇講殺 eve 之後 adam 就死,上面自己腦補

兩個 realities
reality 1 martha 救 w1 jonas
reality 2 martha 殺 jonas
係冇講Adam 失敗後做咩
而點解Adam 咁蠢,輸咗後又唔做出其他可能性 番去同Jonas 講,下次loop重覆犯錯
你可以理解做
得末日果刻先可以有free will,突破以往既行為模式驗
但Adam 太廢,冇能力洞察到呢個大bug
而因為loop既存在,set 死咗「歷史」
根據「歷史」,Jonas 同 中年Jonas 既記憶中冇出現過「Adam 番黎講失敗經驗 」
所以冇 free will 既Adam ,係唔會番去

W2 martha 殺 w1 jonas
Reality 1:為Jonas 而被Adam利用並消滅
Reality 2:見到兔唇仔而母愛爆發
一個為愛人,一個為兒子
W2 martha 殺 w1 jonas 果個就係Reality 2 果位刀疤martha
上次2020年末日,W1 Claudia成功獲得自由意志 依個你幻想ja

除左世界末日果下可以 變數之外,其他時間都冇

所以果下殺佢基本上 ,每人次都係開槍殺左佢
因為果一刻唔會有變數空間

另外 重點果句係 你有冇見過W1老年既佢

首先到大結局,W1 claudia都冇見過 W2老版既claudia,如果果刻可以有變數,W2老版一樣會出現,同Jonas一樣 一個生一個死,但最後都冇出現到,w2 claudia注定係一定世 每次都loop

貨到
所謂 "free will" 只可以 apocalypse 時間停頓果一刻出現,loop 入面唔可能有 freewill 所以w1 claudia 殺 w2 claudia 只係 loop 入面一直發生嘅事
講咁耐 唯一大家都buy嘅就係adam係弱智仔 claudia好屈機 呢個結論
殺w1 Jonas個reality 就係無adam既存在?
有讀書同冇讀書既分別
末日有free fall -> 先決定w2 claudia行呢條路?
之前一直破唔到loop因為 w1 一直比 w2 老點, 無殺w2 claudia 唔係咁咩
我自己係咁睇
W1 claudia殺w2 Claudia 其實一直都係個loop入面
W1 claudia只係覺得唔對路 破唔到loop
所以就殺w2 Claudia 決定去搵有咩bug

可能係之前嘅loop入面W1 claudia殺左w2既 Claudia
其實都未搵到個bug 未有自由意志 未破到loop
但係一次又一次既loop
最終係我地見到既呢次loop入邊
W1 claudia終於搵到呢個bug 而最後行到adam前面去破loop
啱啱重睇番成段同 Adam 講既野,講Eva 一早知道因果鏈斷裂既bug,加以利用令成個loop 運行
自己都利用bug send自己去另一個direction
之前就咁睇果句,覺得 direction 純粹係代表 去唔同 time line
睇番成個dialogue先推斷到 direction 係指 reality
yes
但兩個reality 係同時存在的,咁先構成到family tree,構成knot
所以W1 點都會有 Adam

佢地個名係對應
其實會唔會雖然成個loop好似係行左無數次
但係其實只係行左一次
所有野其實都set好左一定會發生 呢個loop會被破都set好左
連claudia最尾破loop都係set好左
無知一問
睇得明點解有救左同無救 兩個option都會存在 因為貓果個理論
都明 殺左jonas/ martha 係唔會完 因為仲有前後兩個loop存在緊

但係有救無救2個平衡時空又會無啦啦重疊係同一個時空影響大loop係咩理論 定係純粹吹水設定黎
當然可以咁講,但如果注定破,算唔算都係冇得簡 冇自由意志呢又
你用無限個符號 會易明d
我覺得其實冇 可能係s1 s2個命定論太深刻
令我覺得其實冇論做咩都係改變唔到命運
所以一直睇到最尾 心入面都唔係好想佢地真正破loop
即係結,w2 eva殺左jona既平衡時空,eva先可以稱王為仔女無限loop
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞