Netflix Dark 第三季集中討論區 (3)

1001 回覆
25 Like 3 Dislike
應該有改名嘅
唔通同Agnes 同佢扑野個時叫oh yes the unknown 咁咩
真心唔知 邊度講agnes 個老公係兔唇佬? 個手鐲?

關於克勞迪婭怎麼知道起源世界的存在,為什麼能突破這一切的問題。 其實最後一集亞當有直接向克勞迪婭發起過這個問題。 克勞迪婭說:“我花了33年在你和他的世界尋找答案,我試著將拼圖的碎片組合起來,了解一切如何從同一株家族之樹重生,一次又一次。直到我意識到 ,我們並不全都是結的一部分。兩個世界是一種頑疾,肯定是從別的地方生長出來的,如果去除它,就會毀掉它衍生的一切,而繼續存活的,是已經存在於 起源世界的一切”。

這裡註意:克勞迪婭說的是,“我們並不全都是結的一部分”,而不是“我們並不是結的全部”。 這兩句話意思有差別,克勞迪婭的意思是,她發現了這個結裡面不屬於結的部分,也就是她的女兒雷吉娜不屬於,坦浩斯也不屬於。 所以其實克勞迪婭既發現了兩個世界不是結的全部(起源世界的存在),也發現了結裡面不屬於結的部分(女兒雷吉娜,鐘錶匠坦浩斯)。

其實由此我們就可以知道,克勞迪婭是在33年間來回穿梭於兩個世界不斷探索而最終發現的,這個33年指的是世界末日後的2020年,到現在克勞迪婭和亞當 談話的2053年。 克勞迪婭可以對照著所有人物圖譜,一個一個排除掉那些由jonas和瑪莎產生的時空錯亂的產物,最後也就不難定位推測出坦浩斯那裡是最有可能的起源。 第三季第7集開頭H.G坦浩斯解釋的薛定諤的貓時他提出,是否能讓貓活和貓死兩種狀態同時存在呢? 而dark觀給出的答案就是:可以。

其實可以把起源世界想像成一種起源現實,這種現實同時以兩種狀態存在著,相互交疊著,一種狀態就是坦浩斯兒子兒媳沒死,另一種狀態就是兒子兒媳死了。 在薛定諤的貓實驗裡,是要有觀察者去看,才會產生確定性結果。 然後我們可以把坦浩斯的兒子兒媳想像成實驗裡的貓,根據dark的設定,jonas和瑪莎就是觀察者,他們去到起源世界去查看兒子兒媳,繼而把起源現實的兩種 互相交疊的狀態強迫成一種確定性的狀態,那就是兒子兒媳沒死。

克勞迪婭在想明白了這個結是怎麼回事後,也是利用了夏娃分裂出的兩個現實(即一個世界瑪莎救喬納斯,一個世界沒救)來保證一切按部就班,每一環節都 照常發生,在一個現實,克勞迪婭把自己送回去最終被諾亞殺掉,為了保證循環的繼續。 然後在另一個現實,克勞迪婭去見了亞當,說服亞當要喬納斯和瑪莎一起去起源世界才能阻止起源。

小妹啱啱睇哂 有兩個低能問題想請教

1. 其實Noah 點解要整時光機?佢應該有Time Travel 嘅方法
2. 點解Agnes 會姓Nielsen? 照計佢應該姓Tiedemann或者跟老公姓Kahnwald?
仲有heaven is a place on earth

I wish I was born in 80’
D歌好正 生活又free
Agnes話佢老公係一個前牧師
之後兔唇仔又同doris(agnes情人)係教堂入邊話自之前係牧師
2個到,會唔會兔唇仔係跟阿媽姓Martha Nielsen
正常loop jonas好似唔知有兔唇仔
有可能佢要兔唇仔跟自己姓,咁佢老婆anges咪會冠咗夫姓Nielsen
岩岩睇曬有個問題諗唔通

W2世界既馬莎有一個可能分枝
係末日既時候巴爾拓斯出嚟帶走佢 去見eva
令到w2馬莎最後決定出嚟殺左W1既約拿

咁但係個分枝唔係已經分開左
w2馬莎冇去帶W1約拿走去W2
咁照道理w1約拿就唔會係w2出現
W2馬莎唔會殺到去左w2既約拿
因為其中一個可能已經出現左 第二個可能唔係就唔會出現

定我睇到卡左bug要重睇
唔係一個出左 另一個就唔出
係同時出現2個情況
下次開post要加返 第一神劇
1. 用上帝粒子穿越有一個限制(參考2052 Jonas >> 1921)

如果果一刻時空冇通道/冇時光機/冇時光波/冇燃料

你就要stuck向果一個時間線

Noah s1s2 要由1921 1953 1986 2019周圍走 1953 1986 2019可以爬

但佢需要整時光機返1921

加上

佢整時光機呢個event(starting with 捉erik)

觸發mikkel返1986嘅

Adam實會叫佢做 去fulfill the loop

2. Unknown跟Martha Nielsen姓

德國女人嫁咗(=Agnes)會跟夫姓

(+Unknown負責改Tronte個名)

繼續傳呢個姓落去
各位新睇劇巴絲

呢套劇暫時情節上係冇bug

有咩問題隨時問

好L正
幾make sense.
仲有一度唔知係咪miss 咗
點解Tronte 會成手煙印? 兔唇仔辣嘅? 點解要咁做?
World 2 世界末日前一刻

Egon去救小產緊嘅Hannah

帶佢穿越去1953 同壯年egon 生silia出嚟 完成個loop
Netflix史上公認神劇
係孤兒院/兒童院 之類比人恰,第3季佢同claudia講過
又想翻睇 睇下有冇睇少左d咩

另外平時冇睇片頭習慣
點解 Claudia 話最後同adam 同場解釋時係第一次經歷?
然後claudia又話adam 已經重覆過呢個過程好多次? (咁之前咁多次loop殺左w2 martha 發現都無消失到既adam 會點? 等待老死?)
見到有人話結局係大團圓結局
其實真係好似呢套劇入面既人性咁複雜 無黑白二元
究竟係happy 定sad ending 真係睇你點睇
生命一定伴隨痛苦,要逃避永劫輪迴只可以自毀

對我黎講,其實我覺得第7集反而更好,起碼佢地仲存在
S3E7 開頭
薛丁格的貓
所以你係阿娃派
記得睇第一季時完全睇唔明, 睇到s1 ending時更加勁o嘴,覺得佢咩都無解答過,只係懶高深
之後好彩劇荒,前一個月先的起心肝睇s2,係好好睇開始解謎,但始終睇唔明,認唔到邊個打邊個,走去youtube揾第一季解說,先知我初頭覺得唔好睇係因為我太蠢第二季開始睇得明番晒真係超好睇,果然睇呢套劇係對智商既考驗。

去到s3本身諗開多個平行世界會搞唔掂爛尾,點知仲開埋第三個世界但都可以完美咁收尾,果然係一開始就plan好晒。

w2 Martha 好過w1好多,佢地真係苦命鴛鴦
好多角色一開頭都覺得係壞人,但到第二、第三季有完全唔同觀感,就連Hannah 咁黑人憎到最後都覺得佢其實好慘,所有人都係受到命運既擺布。

第一季諗住佢係講下神秘小鎮&陰謀。
第二季覺得佢係講混亂既亂倫家族史
到第三季先明成套野都係想講人可以點樣擺脫宿命
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞