Netflix Dark 第三季集中討論區 (3)

1001 回覆
25 Like 3 Dislike

《闇Dark》是一部來自德國的暗黑懸疑劇,和怪奇物語有一小點相似是同樣來自孩童失蹤而開展的故事,當然完全不同的是《闇Dark》是成年人的世界,劇情峰迴路轉,醒腦提神,故事由不可思議蟲洞和時空扭曲開始,當大家投入去睇就會同時被故事吸引,彷佛有引力鑽入你大腦,領你一起超越時空發掘故事的迷離,現已播了兩季,最後一季2020年6月27播出

劇情是呢部作品最吸引的地方,超自然的蟲洞,唔同的時間線,懸念的故事,錯綜複雜又仔細鋪排的人物關系,再加上唔同時間線上的故事延伸和融合,《闇Dark》是暗黑劇中的皇者之作,反正討論點特多,但要和任何未入坑(未睇過)的人講,就只能說極力推薦。未睇的,是你人生的損失!

https://youtu.be/cq2iTHoLrt0

第3季劇照
lm
要睇番我地既解答要去討論區2爬番文

原來 origin world (冇 nuclear plant) 喺 S1 Intro 已經出現過
官網自cap 2560x1600 wallpaper
有d 最低會有果幕既場景名,我自己冇咩所謂
有性趣自己喺官網揀鍾意既場景,再禁右上角 triquetra ,趁返回主頁時d 簡介消失果刻cap
珍藏
Lm
點從呢張圖睇得出 可唔可解釋聽聽
咁樣 Jonas 同 Martha 只係大仆街 犧牲咁多人換取自私既結果
我覺得咁反而昇華咗,同 Butterfly effect 導演版結局一樣,冇人知你救咗世界
悄悄的我走了, 正如我悄悄的來; 我揮一揮衣袖, 不帶走一片雲彩
最尾餐飯就係loop以外既人,個個都好開心
Eva world Hannah條線係咪未講哂

睇埋呢張比較下會清楚啲,呢個係平時影 power plant 個位,一張有 power plant, 一張冇
屌咁我明了 intro全部畫都係顛倒其實係映射兩個世界
越黎越覺呢套劇痴線 好似作緊篇 5**既文 首尾呼應 內容環環相扣 唔離題

w1 w2 係 origin world 博士心理投射,martha 係佢個仔,jonas 係佢 daughter-in-law, charlotte (差婆) 係佢孫女
如果 origin world 博士家人冇死,就唔會有 jonas, martha, etc 出現
母體數據錯誤 S1 第1集留到最尾既伏筆
有 browser add-on 可以一鍵 download 所有相仲可以 skip 埋啲 icon
係喎 仲以為唔係圖黎 冇試過
不過有字都靚 有冇人知咩字體
唔用心睇真係唔發覺
佢個劇本真係3季一早寫晒,細節都要好清楚先可以拍到咁,特別第一季好多小伏筆 真係好精彩
佢揀啲歌都好 match 個主題
呢排除咗睇劇仲不 loop 入面啲歌
neither never nor ever goodbye
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞