Netflix Dark 第三季集中討論區 (3)

1001 回覆
25 Like 3 Dislike
我覺得套劇可以講多d 呢樣野,佢只係輕輕帶過only
呢個真bug
睇過about time 就知冇可能
唯一解釋 量子糾纏 兩邊一齊做愛
去world 1做定去world 2做呢

兩個實相
笑左
咁都諗到呢個bug
同一條問題其他 doppelgänger 都適用,佢又唔問點解w1 w2 兩個 martha 一樣? 都係兩粒精,仲要 from 兩個 Ulrich vs 一個 the unknown

佢 set 咗個 framework 係咁就係咁,如果勉強要解釋都係用返 bootstrap paradox, w1 w2 形成果刻已經係咁 , 兩邊 world 個 family tree 就要係咁

btw, about time 係另一套 time travel theory (好似係),冇得比較
因為呢套野係癲到講你唔想做仆街,但為左改變而要做返以前覺得嘅仆街

基本上成套劇個loop就係咁而出現
因為world 1 world 2都有Ulrich Katharina 所以 都有Martha

Unknown 兔唇仔得world 2有

點樣分身生兩個tronte
Hanna 真人都好撚二奶相後生十幾年嗰陣應該好扑
佢咪表演咗你睇可以 travel between worlds 囉
w1 w2 兩個 唔同 version Ulrich 都出到同一個樣嘅 martha 唔係仲離奇
the unknown time travel 去返同時間 fuck 兩個world 嘅 agnes 都仲得
同一個人兩粒精定人兩個人兩粒精嘅問題大啲?
W1 W2 兩個Tornte 都唔係100%相似
使咩理係咪同一粒精
係咪100% 相似,我唔敢話100% 係,但係齣劇係想表達w1 & w2 嘅人除咗經歷之外係生理層面係100% identical

原來我一直睇錯佢條問題
原來佢以為可以係同一粒精,你唔提一粒精我都一直睇錯
我一路都係講緊兩粒精

雖然話可以 time travel, timeline 係 non-linear (macro view)
但係每個人嘅 perspective, timeline 都仲係 linear, 一定係做完A先可以做B (micro view)
即係 the unknown perspective 一定係屌完 Agnes A 跟住再坐時光機去屌 Agnes B
第三個人睇 the unknown 就係同時屌緊 agnes A & agnes B

所以一定係兩粒精
諗下已經咁亂,兩個world再用唔同演員(改返同名)去表達個故事會點
做完係咪殺左多出黎既自己
咁就唔係 mirror world, Claudia 去唔到 w2, 永遠破唔到 loop
放棄吧
真係想問編劇
真係完美解通?我覺得只係無限老屈無限loop只要係父生子子生父就會係咁loop
按佢個前設,Claudia同jonas 見面點會係第一次
留心啲睇

Loop內次次殺完Martha都有見面

係第一次講點破loop

送多張圖比你去理解劇情

慢慢溫書 理解愈多 個腦愈滿足
當你愈challenge套劇

你就留意愈多嘢去搵答案

你就會愈欣賞編劇導演
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞