[咖啡撚] 黃色咖啡圈 - 新手入門篇

1001 回覆
204 Like 6 Dislike
新 post 初步會係 如何沖一杯好飲手沖

今晚返去寫稿
咩係液壓壺
咁大個網都可以掉

用濾紙隔都得既
法壓果個網既作用都真係剩係過濾姐
其實四圍都差唔多價,以我所知

aeropress 本身就唔係話好貴
可以試下 brew note ,佢地有的
其實我無乜太過留意掛耳包
所以唔係太答到你
Thanks a lot🙏🙏🙏
但茶包袋會唔會做唔返濾紙嘅效果
例如油脂多咗/無咁滑嗰啲問題
入左一部mythos 1, 一部ek 擺鋪頭
多謝詳盡解答
想請問有冇師兄用緊870XL?

一直玩開奶啡,
最近開始研究手沖,
發現870 X L個磨調到最粗都係有細粉。。。

樓上有師兄提及可以用篩 西粉,
想問吓可唔可以應用響部870個磨到?

感謝
D水流得好慢... 延長左沖既時間
沖完中間好似變咗一pat泥咁

加上我屋企既濾紙唔貼服...
訂咗啱Size嘅濾紙 下星期到
想請教下呢啲樽裝咖啡豆 可以的嗎?
5) 水流攪動及注水速度
攪動呢樣野, 可以分成幾個程序黎講

第一個程序, 係預浸 ( 悶蒸 / pre-brew / bloom )

係因為咖啡豆係烘焙過程之中, 會產生大量 二氧化碳
二氧化碳存於豆芯, 會 阻礙風味物質釋放
預浸既作用, 就係要用少量既水, 將 二氧化碳 排走

一般預浸水量為 粉量 2倍左右
預浸時間為 20~40秒左右
要完全浸透所有咖啡粉
咖啡粉與熱水接觸後, 會見到有粉層膨脹
膨脹程度, 與幾樣野有關係
1) 新鮮度 2) 烘焙度 3) 落水平均度

雖然睇咖啡粉膨脹, 係幾賞心悅目
但其實並唔係太過重要
唔洗太強求
綜合上面既幾樣野

粉水比 1:15
水溫 93度
沖煮時間 ~2分鐘
研磨粗幼適中
穩定及適當 水流攪動及注水速度

沖啡既最終目的, 就係成品 萃取平衡
酸甜平衡, 風味濃厚飽滿

但如果沖出黎係 萃取不足
只有過度既酸味, 而缺乏甜感
容易會有 死酸味, 穀物, 青澀口感

咁你就要 改變上面既參數
增加萃取率, 包括
a)提升水溫, b)拉長沖煮時間, c)研磨更幼, d)減少水流翻滾
但建議每次只改變 1個參數

萃取過度既 處理都係一樣
不過調返轉
新 post

[咖啡撚] 點樣沖一杯好飲既手沖
https://lihkg.com/thread/2155409/page/1
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞