[咖啡撚] 黃色咖啡圈 - 新手入門篇

1001 回覆
204 Like 6 Dislike
真係建議買套Loveramics 玩下
沖法同v60差唔多,但流速唔同可以換
又平啲
又靚啲
前幾頁見你地有講過,係咪果個3款套裝
係呀
其實真係唔錯
我早2日先玩完
多謝師兄
咁請問如果用新鮮磨嘅豆,但係又繼續用pressurised baskets,味道會有咩影響?
新手入坑
想問V60 同 梯形濾杯 有咩明顯分別?
我見好似較少人介紹Kalita,多數Hario
v60 流速會快啲,對技術要求高少少
但出到黎風味層次會豐富啲

kalita 果啲就相對穩定
但個層次就無咁豐富
我未入坑
請問espresso grinder有冇推薦?我完全唔識,要幾錢咩級數嘅grinder先算入門?會唔會話太平不如唔好買
法式濾壼有無話靚唔靚好唔好架
入門其實好個人(視乎你嘅經濟能力)
但係如果你追求一杯好少少嘅咖啡
咁就梗係要個好嘅磨
如果你覺得長用我建議一步到位
唔好浪費錢換黎換去
你地有冇試過Kruve或者Avensi嗰啲咖啡杯 係咪真係咁神同埋兩個牌子有咩明顯分別?
兩用手磨係咪即係COMANDANTE C40?用手磨espresso粉係咪要好耐?
Colour Brown 有冇人知係黃定藍

買豆online shop有咩推介
想問問點解覺得My little coffee唔好既?
另外,想問咁如果想買咖啡豆自己沖係好d呢?
Thanks
同埋有無咩手沖咖啡片介紹呢?
因為佢地啲豆唔好飲
咁有無其他買咖啡豆地方介紹?
同埋如果整Cold brew果d要用d咩既豆好d呢?
同埋係咪要用55g既豆會好d呢?
因為我自己有沖手沖同埋有試整Cold brew既。
第一頁啲 list 入面果啲其他全部都 ok
當然要睇過你邊區啦
其實用咩豆都ok呀
做唔好太過差,唔係出到黎啲味好難飲
入坑冇幾耐嘅我會推介Red Meow Coffee,包豆會有寫邊日炒之餘仲會有Roast Level同Brew Ratio
新手岩岩係果度訂左兩包豆
希望快d收到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞