[咖啡撚] 黃色咖啡圈 - 新手入門篇

1001 回覆
204 Like 6 Dislike
佢冇貨㗎,會叫你入咗錢之後拖你幾個月。
我之前俾佢拖咗4個月先有
我偷雞試用90一次 磨到嘅 不過我怕個磨會比我玩壞
我買左無耐 新手無比較 所以諗緊係我手勢問題定我唔識用個磨定係個磨嘅極限係咁
嗚呀我琴晚比左錢
手搖磨豆機香港邊到買比較好?
巴打們有冇subscribe咖啡 ?
去邊間多? 上次聽到你地講red meow睇左每個月得150g 唔夠飲
其實香港買豆係咪全世界最貴,同樣價錢連運費係英國訂到雙倍份量咁滯
如果想買tamper,應該去邊買好啲?
糖漿我真係無研究
你哋咁講,我就有啲想去Square Mile度買咖啡豆:
https://shop.squaremilecoffee.com/products/santa-rosa-1900
原本百四蚊港紙夠我飲成個月,但係計埋tracked運費嘅話其實都係喺香港買400g Brazil Yellow Bourbon嗰種價錢
係有得一炮過買1kg呢下先方便,但係運費都好甘
重點係,你會唔會想喺外國買烘好嘅超高級豆嚟飲?以Gesha為例,嗰種清幽花香會喺烘好後一個禮拜就走咗一部分,而家空運未有以前咁方便我真係會好審慎睇呢樣嘢
呢排試左好多次,但就用多d豆
30g 粉沖210cc水,然後倒落冰到,凍完隔返走d冰,大概total 300-320 cc
粉水比1:7 試試
Bloom 既時間比平時耐d
我係2殼豆(hario果隻殼)extract 80-100ml 出黎再加冰
之後再加梅酒/whisky
會 under 係正常呀
你30g,1:15既話正常沖到去 450 ml 水
你 210 就要收手既話,要用特別啲既手法推哂啲味出黎
令到佢唔好 under 太多
唔知你點落水,評論唔到
試下磨幼啲/落水再慢啲
睇下會點

落水有好多方法可以做到,手法野
唔一定係慢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞