[咖啡撚] 黃色咖啡圈 - 新手入門篇

1001 回覆
204 Like 6 Dislike
手磨可以
避左第一頁果堆你會發覺世界其實很美好
重點係,價錢差唔多

貓屎咖啡唔好飲的
沒有例外
其實我成日覺得咩粉唔粉牆呢啲
真係睇人睇手法
好難一概而論

做完個牆唔理佢
剩係注中間易 over extract 我明

但我自己沖一向都無牆,並唔會做牆
我覺得平均落水味道好就 ok
牆唔牆只係外觀野
咁睇黎我應該麻麻地kenya
留名
公司唔肯開門逼全世界wfh平時都係偷用公司部機唔洗錢

Capsule試飲落又好似麻麻地唔知係個款唔啱定點
所以先想攞個平衡bean to cup
wfh就出去 coffee shop work啦
4000蚊飲到你嘔
同意
🥺
香港網上邊間買豆好
主力手沖中淺烘
真是好貴的
貴在於每貓每日痾唔到咁多條屎
物以稀為貴

但唔等於味道好飲
貓屎咖啡咁多年杯測都無一次入到精品合格分數

btw 貓屎咖啡係一樣好唔人道既野
仲慘過一車車牛喊緊
我都一直叫身邊啲人戒
好多喎
私心推 red meow
因為好飲有保證
咁如果你水柱夠力沖水平均,
咁就ok,但如果用雫呢啲就好易沖撥唔開啲細粉去粉牆頂而over extracted
好多人話一步到位。
電話,電腦,相機,音響等。

但一步到位其實少左樂
咁breville pro 同 express 比,pro多左咩功能
較到幾多秒出幾多水??
多謝巴打指教。
咁如果我買c40磨
但我本身諗住買ec685
你覺得呢部機係咪唔掂?
有冇入門最低推薦?
Ec685 個人覺得ok 不過要改奶棒同配番58mm 柄

Espresso 機再上一級又差幾千蚊...
pro有timer但無壓力計
3秒heat up + 4孔steam tip
不過個grinder應該一樣咁廢 同埋breville野好易壞
我理想都係Gaggia classic pro 再搭多個磨豆機
根據呢度嘅一步到位論
真正espresso玩家係唔會用手磨,買C40你之後一定後悔,所以一步到位的話可以考慮三千起跳嘅Mignon,Sette270

機就千多到三四千價位都差唔多,ec685換steam wand,換basket可以玩到好耐,再上推介5k價位嘅Gaggia Classic Pro
幾好呀
grinder推薦eureka mignon 超靜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞