[咖啡撚] 黃色咖啡圈 - 新手入門篇

1001 回覆
204 Like 6 Dislike
Starbucks 係賣 wifi 架之嘛
呢個都幾好
多謝巴打打咁多字教路
好似都係的起心肝買貴啲好啲 宜家wfh 就話有時間 遲啲又要返工返學就冇咁多心機搞

再一次Thanks (睇咗陣想買1z 試試
唔該巴打
咁睇嚟都係買貴少少好啲 長遠嚟講又浪費粉又浪費時間同金錢 不過練注水都要一陣 新手要撞下板先得
想問外國豆有冇邊間好/物流快?新手睇緊北歐roaster個啲subscription好吸引但係驚物流要好耐
以前訂過kaffebox五日就寄到
英國空郵嚟都算快,年頭買過一包has bean都係咁上下日數

不過呢輪郵寄好慢,啲信塞晒喺派遞局等郵差派,掛號有tracking就打電話同佢哋講自己去拎
買咗包澳洲ona coffee嘅竟然係封包裝排氣閥咁寄嚟,世界級
我上一隻就係laza
kaffebox 我都睇過 啲豆質素如何? 同埋嚟啲係咪送到上門唔使再俾郵費?
上年修例前入左部淘寶鬼齒, 同真手磨有幾大難別?
有西到粉, 大約23g豆左右出左3g細粉(睇豆)
拎泥手沖/冰滴
答你唔到
鬼齒只係佢個刀盤
磨出黎成品係點
都要睇佢設計,平衡,軸心,穩定性等等

就好似我用明火
咁我煮出黎個麵係點
答唔到的
有冇人近排去門市買過loversmics果三隻濾杯
Online 店冇貨
Topic 最好寫番只限高手,資深之類既關鍵字
廢事啲一般愛好者入嚟激親呢度大佬
pt 比較難喎
同埋宜家市道唔好
ft 都好少請人了
想問其實係點樣入行做barista?係咪一定要上堂考左某啲牌先做到?同埋宜家疫情下有冇咩有系統學習嘅好課程學沖咖啡?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞