[咖啡撚] 黃色咖啡圈 - 新手入門篇

1001 回覆
204 Like 6 Dislike
笑撚左
咖啡迷最多笑話睇

但唔見得有幾多高手發言
下水C40幾時到,仲賣緊$1850?
我想買個套住打飛機
我點撚知
我又唔係搞手又無做團購代訂

你想賺錢既咪自己開個 fb page 囉
洗乜係到屌
你冷靜dd先
之前明明一直咁風度翩翩突然間咁激到動爆曬粗
我都係隨便問下啫
講完一埋偉論 以為有個咩新group咁巴閉
一click入去,屌
早講嘛
見你地嗌交 mode 緊
突然咁問我以為你挑機

其實唔同磨之間會有比好正常
個個都想用有限錢買性價比最高既野啦

都唔知你地嘈乜
你又唔好咁激動

相親相愛啦
呢個group淨係上次個大巴士post已經被人笑左幾個月

再上一次又有個癲佬屌人唔識控手沖壺,然後拍片表演自己拉花壺當手沖壺show off自己技術

間唔中睇下d人點發癲其實幾正
講到尾,咖啡都只係一杯咖啡
nothing more nothing less
我自己都響果個tg group,都唔覺有咩特別高閱讀價值,但香港人鍾意小眾,自命清高,孤芳自賞,睇唔起新人,呢d明嘅,咪就比人捉心理捉到正一正囉,呢d叫做精品咖啡,咖啡師嘅堅持丫嘛

講番呢個post最開頭,有人叫推介低階電磨,我推介小飛馬比d勁人狂咬垃圾垃圾垃圾,比多少少買C40啦,呢d就真係咖啡師堅持,最弊就係人哋一早已經講明千九蚊太貴,而最後得出嚟嘅結論係冇推介

又有人問四千蚊有冇介紹,最終個結論係拎四千蚊日日出街飲好過

呢d建議真係好撚有建設性
咩人都有就係咁,間唔時有d傻嘅出現其實好有娛樂性,但唔好一竹篙打晒成個group,有幾個得過獎嘅barista都響果度蒲,佢地又得啖笑?
d group有無質素就唔評論啦

至於隻磨,你覺得小飛馬ok, 佢覺得最少要c40先得,講到尾其實大家都一鳩樣,都係推介自己覺得好用嘅嘢啫。

至於你講埋d咩孤芳自賞乜乜柒柒就慳d啦,借d意係到含沙射影香港人點點點香港人乜乜乜,捉你老母心理咩,咁撚易比人捉到嘅你返去check check iq先啦
攪清楚先我唔係含沙射影,我係直接屌,ok?
咁點撚樣孤芳自賞? 入你個group就唔孤芳自賞? 用小飛馬就唔孤芳自賞? 唔好掉幾隻四字詞就當自己講咗嘢ok?
人地嫌C40貴,有冇$1900嘅電磨推介,死都話冇一定要買C40,唔買C40就冇推介,呢d就係孤芳自賞

而我因應佢budget除左小飛馬之後仲比左其他推介,呢d先叫中肯
咁有無廿蚊電磨推介?
又係呢d戇撚柒鳩嘅類比
答都費撚事
人人都有佢嘅bottomline, 你覺得小飛馬質素ok唔代表個個都要認同你。
其實吹奏c40係做乜,明明出面仲多人講kinu /lido,入到黎先知c40咁受吹捧
出面都愈來愈多人討論,呢個係真既
質素我就覺得手磨黎講都係可以接受既範圍
對得住個價錢先
講得好丫
買野永遠睇要求同budget做人
人地要買平過千九蚊嘅電磨
有人堅持非C40不如不買
C40平過千九?
C40係電磨?

btw,冇要人認同我非小飛馬不可,一直都講有其他budget會有其他推介
所以我都唔明做乜個討論會變左吹捧c40

心諗係咪我 miss 左某啲野
都係討論下,大家都唔洗咁躁既
每個人睇既野唔一樣

有人睇質素
有人睇方便
有人睇外形

有好多人問完哂所有野
最後求方便買 capsule 啦

討論下答問題姐
最後俾錢果個又係自己
咁嬲做乜

而家又唔係非C40不可了
打個和,Super!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞