[咖啡撚] 黃色咖啡圈 - 新手入門篇

1001 回覆
204 Like 6 Dislike
有冇粉牆,做唔到就通常有雜味
我諗大家係過來人都唔想入坑啡友行番舊路

自己初頭係hario > 匿名 > 最終都係c40

中間轉磨d錢夠買好多靚豆慢慢嘆 / 買左兩隻filter玩

V60 / 星芒 ,甚至買隻控溫

手磨來講c40 唔係貴,1800 左右,有YouTube評測可以

做埋espresso
手沖梗係富士鬼齒,都唔知係要用二千買個C40做乜,平民expresso mignon 仲好,手磨旅行用下1zprezzo J 仔 已經好正
溫控 Fellow EKG 900 幾好控制
再講呀, 宜家豆除開自己沖一杯都要成十蚊,買下音樂家藝妓15-18蚊一杯,你用平磨磨完先發覺又沖唔到出面d風味好肉痛架
Fellow 好似出名qc差 ,不過勝在手感ok 又夠型
利申:無用
硬件慢慢進化係必然,同玩耳機一樣。
個個都知一步到位係最好。
但你唔用過低階點會知高階有幾好。
當你覺得滿足唔到你既時候就會升級,但呢個都係玩咖啡既樂趣。
有呀
不過我唔知點先叫粉牆靚
我見某啲係要求側邊唔可以有粉,好少量都OK。呢個唔係好做到,最多係做到個底係平
我好你少少,買左porlex之後就上c40
至少沖完真係見到細粉少左好多
富士鬼齒可以做expresso?我試過一度都流速過快喎,我自己有mignon,三千內,用左多過十年,landy買,已經好夠用,好夾部ranchino silvia
部鬼齒反而我會做虹吸,始終日本仔嘢都係做返手沖虹吸正常啲
之前去外地買啲豆100g半個月飲完都唔會走太多味
今年留港消費買啲豆150-200g就唔知做乜開咗飲兩次走晒味

呢下仲灰心
手沖可以係超級難飲是旦就不如美式滴漏算
同意手沖真係無得是但
尤其是新手階段

然後再加埋買左廢磨既話
你想認真都認真唔到
讚成,學習係一個過程,當學費,自己都買過六部電磨,之後又再買過五個手磨,先至知有乜嘢心得同朋友介紹下邊啲底邊啲唔好
通常第一個粉牆出左之後但又推唔到粉就中間嗰堆over extracted
Thanks巴打

如果係super automatic果種一個制出到expresso 再自己打奶有無推介

Breville Barista Express幾吸引下不過怕我怕朝早無咁好心機整
大師

但我窮,買唔到咁多個磨
見nespresso有部幾靚仔..有得自己打奶..不過唔知好唔好力
佢個打奶技術都係用Breville

https://www.nespresso.com/hk/zh/order/machines/nespresso-creatista-plus-metal-stainless-steel-coffee-machine
咁真係 capsule 岩你多啲喎
其實有時奶咗,又去搵第二個好D工具都係一種樂趣
可唔可以講多啲
點先合第一個粉牆幾時出現?同埋可以點推到?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞