[咖啡撚] 黃色咖啡圈 - 新手入門篇

1001 回覆
204 Like 6 Dislike
其實你知唔知Swift mini 係做乜架,點解你會覺得我認為買咗可以tune 一次玩一世?我都要諗dose yield grinder size 架喎,係唔駛磅粉level 同壓姐
我唔係專業級數,但係都叫識玩嘅,你講嘅所謂手藝嘢我都識,純粹想簡化少少,問吓有冇人用過部機覺得點,你就介紹ek。
鬼唔知ek 好咩,不過兩部機定位唔同呢。就好似有人用開lever 機,問人GS3 好唔好,你就介紹人玩Londinium。佢話想禁粒制就出啡仲磅都唔用自動cut水,你屌鳩佢”咁懶不如去汽水機買雀巢啦,禁粒制就得啦粉都唔駛磨啊”。
大佬啊你唔好咁癡線啦
睇返原來你成個post 都搵交嗌,我真係on9 陪你癲咗咁耐
部機我淨係搵到一篇長review,係同monolith flat ,peak呢機比較都輸唔晒,唔知點解你可以講到狗也不屌咁,請問你用過未?
見到你話hopper 都唔駛用,我都心諗乜宜家人人都買ek single dose 咁hardcore 嘅咩,原來要日日tune 先叫識玩,咁你自己玩啦係咁先
你唔好成日屌人先啦

呀巴打諗得簡單都唔係錯黎既
人各有志
不過 espresso 唔想較shot 就真係唔知點幫佢
想請問下 一萬五左右 唔包磨 有咩espresso機推薦
想有pid 同dual boiler (用緊rancilio silvia改左pid 想upgrade )
唔好比佢spin ,我由始至終都冇講過唔較shot ,亦都唔明點解用機佈粉壓粉等如唔駛較shot。我只係想減少少工序,甚少覺得部機佈粉會平均過我攞個萬字夾了了吓。

如果下下要用手搞咁purist 嘅,咁玩返hg1 囉,leveler 都唔用,用手指打個七字轉轉轉先叫識欣賞門手藝

條友都傻嘅,傾幾句又話人惰又話錯concept 又話基本功唔得,好似見過面咁

咁我又大膽估吓佢份人點啦,係咪覺得自己玩啡好型好有品味啊,係咪覺得又量又了又扭又壓好有成功感?基本功咋喎唔好打飛機啦,我返工叫人影印,係咪代表我唔識用影印機,份文件會打唔好,對工作冇熱誠啊?

接受吓新事物啦,係屋企就唔可以享受便利咩 ,家用磨都開始多grind by weight,點都冇獨立用磅量咁準,係咪又要屌人用sette 啊
但咁樣你唔覺得會少左好多樂趣咩
唔會,可以扭個頭出嚟,直接磨出粉,耐唔事玩返又得
最多都係問下磨出黎既質素點

唉原來你真係on9 仔,我一開波就提到burr size, stepped adjustment ,你都覺得我唔係問緊磨出嚟點

你下面堆千字文我都費事回應,反正你都睇唔明人講乜
作為業餘用家我明你想要d乜,講真係屋企飲就係想自在唔洗下下都攪咁多野就有杯唔錯既咖啡飲

啡衛兵上身咁下下都批鬥人唔知想點,我諗佢平時係屋企係咪要上wbc咁沖咖啡
你明唔明,慳功夫係佢吸引我嘅地方,我買唔買會睇返質素,兩者取平衡。我好清楚邊啲地方係方便到自己,邊啲位冇捷踁。我冇諗過你會誤解得咁緊要,算啦唔好嘈啦好麻,我等多啲review 先決定啦。我想知嘅係部機出嚟質素點,唔係要人教我揀機,因為我真係識
想問下香港有冇地方有賣1x q2
定要喺台灣嗰邊訂
新手想入手沖坑
LM
我都係啱啱想入坑
又係睇緊呢部

早兩日去左ELF睇就無
得timemore nano, 再上就c40
nano 睇REVIEW好似都幾好,係衰在得 15g
唔係我都狗衝左
咩都唔識想試玩下手沖
想問下用岀面磨好嘅粉同自己磨岀黎嘅係咪好大分別?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞