[咖啡撚] 黃色咖啡圈 - 新手入門篇

1001 回覆
204 Like 6 Dislike
仲有手沖嘅濃度加奶實淡得濟啦
一係試下milk brew
或者試下精品豆 就會發現咖啡係唔需要加奶糖先入到口
樓主有冇試red meow個天堂莊set
無喎
一陣 inbox 佢先
又出咗新嘢
不過少貴
我都買左, 等緊送黎
應該係落糖漿

你要咩味都有,加糖漿之嘛
Red meow寄豆係用掛號定就咁入信箱?
幫你問緊佢
要入信箱呀郵寄
樓上幾時手把手教我沖手沖

我用緊呢個,想請問下點解唔好?我唔識分,但的確有時d豆沖出黎香d,有時又無咁香...唔知關唔關事?
用料差,軸心唔穩,刀盤會移位

你自己用手指郁下個刀盤,你會發覺係郁到的
所以一路磨,佢會一路走位
磨出黎唔平均
ok 上我 home
樓主會唔會拍片界紹下 點沖咖啡
其實之前成日都有意
但落到手就唔知點拍好
角度好難拎得靚
Btw 試個精品咖啡黎 番唔到轉頭
Starbucks 垃圾到
bluebottle吹大左
好多精品都超越佢地
點揀家用半自動咖啡機,近排減價想買delonghi ecec685諗唔諗得過

利申超新手
明白追哂成個post都係唔知新手買個咩grinder好
感謝小狗巴
有冇人用過iz jx pro 唔知點解較到過40格 磨完啲豆好似都太細
手沖個陣 啲粉太細 搞到流速好慢又成日水浸... 悶蒸完全做唔到
我想知係我問題定係個磨嘅問題
我之前想買1zpresso JXpro
見到香港uneedunique賣1380

之後睇下台灣網
手磨3980
買埋半磅包豆420
運費600
total: 5000TWD, 1250HKD
仲送我2包20G唔知咩豆

https://www.tigercoffee.tw/categories/%E5%92%96%E5%95%A1%E5%99%A8%E6%9D%90?page=2&sort_by=&order_by=&limit=24
果時無貨我留左email,過幾日就返
唔知你地既款係咪咁

希望我無買貴

借個位

【奶共左報】彭博(Bloomberg)出左news 話中共幫香港起臨時醫院
https://lih.kg/2137847
我都係JX pro咁啱呀
我用moka壺用來用去都係廿幾炸
40真係好大下對我來講
好似可以去到50
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞