[咖啡撚] 黃色咖啡圈 - 新手入門篇

1001 回覆
204 Like 6 Dislike
唔該巴打
想做住pt拎下經驗
但係好似好多都係要有經驗先請
打算入espresso坑,$9000左右budget唔計磨粉機。朋友介紹Breville Dual Boiler BES920,幾靚仔function好似都ok,有無師兄有其他介紹?thank you very much!
你搵啲做鋪既朋友借部機俾你撚下仲好
返 pt 真係頭果 1個月應該唔會掂到啡
無識人做
連鎖有冇邊間會相對好啲?(我知連鎖點都水準無咁好
starbusks真係好難飲 pacific/pret/coffee academy 會唔會好少少?
有冇人用1zpresso y3? 用咗半年 下面扭到勁實都仲漏水 換過膠圈都冇用 嘥哂啲粉
elf是咪黃?
終於入手m47
想問下espresso 刀盤 沖手沖咩刻度比較好
身邊人人都介紹,買左佢一隻耶加,嚇死。。。
之前買過佢一隻紅櫻桃計劃,好正
用filter hand drip 份量其實點預?
屋企冇磅
啲粉朋友澳洲買送俾我
咁你要買返個磅了
可唔可以大概係一tbsp咁?
我有用 之前都漏過
之後每次用之前都check下膠圈有冇移位
同埋扭實所有野就無事
買個磅唔係好貴啫,唔一定要買有timer個d
Ok...
小弟新手想買ice drip壺,見到台灣Driver有隻Ice Drip and Cold Brew兩用壺,想請教下有冇師兄用過,同埋我見佢都有隻係for Ice Drip only,唔知邊隻比較好。

或者有冇其他推介?冇budget限制,唔該晒🙏🙏🙏
都可以既
個原理就一樣既
剩返既就係外形邊個靚啲

不過聽講唔同 dripper
滴出黎既味都唔一樣
但我估你唔會去到咁仔細
所以都 ok 啦
唔得
因為唔同豆種,唔同烘焙度
密度如含水量,大細都完全唔一樣
同樣一個 teaspoons
可以差好遠

再講,你落水都要用磅黎量住自己落左幾多水
所以都係買個磅啦
100蚊內都得啦
ok thank you 清
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞