[咖啡撚] 黃色咖啡圈 - 新手入門篇

1001 回覆
204 Like 6 Dislike
少見姐,你數得出有幾多隻 esp 磨係鬼齒

鬼齒做意式唔會好多細粉 ?
香港啡界另一定律,C40等於一切
再上只係少少improvement唔值,ok you won
人地問平過 1900,你最平都推隻 3000出黎

咪一樣係叫人儲錢
新手用緊moka pot同ikea個$9.9打奶棒
每朝開心沖latte中
有師兄話平過1900唔會有推介嘛
咁我斗膽加少少budget推介Sette270囉
其實二千頭有部Sette30,但adjustment較少費事推介了
大灣區
細粉還可以接受
但風味上的確係有唔同,感覺會豐富左
睇完唔記得覆
樓下ching答哂
有無cafe會請part time
真呀

老老實實,如果我係商家佬既
一定會叫你有幾多預算就用盡佢
平有平玩入左門先

但其實,咁樣係有代價
你hario 入門你真心每日沖 1杯,沖足1個月都係無一杯見得人
心灰意冷就會放棄

我作為一個推手
一定一定會叫你儲錢買個好少少既磨先入門
因為個差距真係太遠

當你有個正常既磨,買豆沖出黎叫做見得下人既時候
你先會同人去討論分享,先有進步空間
先會再研究落水手法點樣提升

沖啡最緊要,真係個磨
有既介紹埋俾我
飲咖啡係一件開心事情,點解有人從中自討苦吃,有錢咪買靚D,冇錢咪買經濟一D囉!又有乜嘢所謂呢
認同沖咖啡個磨係好重要。
但係要講到最少都去到C40級數手磨先好玩入坑玩手沖既,
不敢苟同。

就算廢磨沖出黎係差少少既,新手去嘗試唔同產地既豆,深淺度,手法一樣都可以好有樂趣。
買唔起C40入唔到坑喇,連啲dripper都送出去算數
origami初版係咪當垃圾㗎喇
諗住遲下有閒錢同閒位直頭成set過玩虹吸
無咁樣講過
睇返post 第一頁

我係最主要叫人避左啲無敵中伏既平價磨
家用bean to cup有無咩推介
Wfh每日返工飲用求方便又唔好難飲 飲latte 多
Delonghi 四至六千嗰啲有無伏
其實一步到位仲慳錢,我自己就一開始買lido E-T之後買C40,買D垃圾磨遲早都要買過啦
個post有你呢啲下下屌人嘅
新手都唔敢入嚟

舊匿名用鈍咗想換個1zpresso都好大心理壓力,兩隻好似差唔多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞